Hlavní obsah

Pro Northuga je před startem nové sezóny cílem zlato z MS

Úvod sezóny možná kvůli nachlazení vynechá, ale pro běžce na lyžích Pettera Northuga to není vůbec důležité. Katastrofou by nemoc byla v únoru, kdy se koná na slavném Holmenkollenu v Oslu mistrovství světa, které je pro loňského krále Světového poháru hlavním cílem sezóny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Norský běžec na lyžích Petter Northug se raduje ze zlaté olympijské medaili ze sprintu dovjic.

Článek

"Cítím se silnější než v posledních dvou sezónách," říkal čtyřiadvacetiletý Northug minulý týden na tiskové konferenci, kterou vysílala norská televize v přímém přenosu a v sálu se tísnilo osmdesát zástupců médií. "Chci se co nejlépe připravit na mistrovství světa v Oslu a kvůli tomu jsem hladovější a motivovanější," konstatoval Nor.

Na loňském světovém šampionátu v Liberci získal Northug dva individuální tituly mistra světa a třetí přidal se štafetou. Z olympiády ve Vancouveru odjížděl se zlaty z klasické padesátky a z týmového sprintu a norskou štafetu vytáhl ke stříbru.

Na domácím mistrovství světa v Oslu se od něj bude očekávat nejvíce. Plánuje, že by nastoupil do všech šesti závodů, ale mluví pouze o jednom zlatu. "Vyhrát alespoň jedno zlato bude strašně těžké, proto budu s jedním spokojený," řekl Northug, ale zároveň přitakal, že je možné zopakovat v Oslu jeho liberecký úspěch.

Před tiskovkou měsíc trénoval mimo dosah novinářů, aby měl klid. Chráněn před žurnalisty a veřejností by měl být během celé sezóny. Osobní rozhovory poskytovat nebude. "Mám větší klid na odpočinek a chráním se tak," vysvětlil Northug.

Novinkou je psycholog

Novinkou je zařazení psychologa do norského týmu, který má běžcům pomáhat vyrovnávat se s velkým očekáváním. "Běžci jsou psychicky dost silní, ale mohou být ještě silnější," řekl odborník Erik Bertrand Larssen, který se o Nory stará.

V přípravě Northug téměř nic nezměnil. Trochu více času strávil ve vyšší nadmořské výšce a snažil se zapracovat na sprinterských schopnostech, díky kterým ničil soupeře už v předchozích sezónách. "Měl jsem tam ještě nějaké technické nedostatky, které bylo třeba odstranit, takže jsem teď rychlejší," řekl.

V duchu jeho vysokého sebevědomí odpověděl Northug na otázku ohledně jeho největší slabiny. "Možná na tuhle otázku nelze odpovědět," ušklíbl se.

"Ze Švédů mě porazí jen Kallaová"

A neodpustil si popíchnutí směrem ke švédským běžcům, věčným rivalům Norů. "Z jejich týmu mě porazí jenom Charlotte Kallaová," vtipkoval Northug, že ze švédské jedničky Marcuse Hellnera, s kterým prohrál na olympiádě, strach nemá.

Dobře naladěný Norrthug reagoval i na otázku týkající se jeho přítelkyně Rachel Nordtömmeové. Minulý měsíc vyšly její odhalené fotky v jednom mužské magazínu. "Jak se vám fotky líbí?" zněla otázka. "Už jsem Rachel spoře oblečenou několikrát viděl, takže pro mě to velké překvapení nebylo," rozesmál Northug tazatele.

Reklama