Hlavní obsah

Štafeta lyžařů bez Bauera skončila v Gällivare dvanáctá

Česká štafeta běžců na lyžích bez Lukáše Bauera zahájila sezonu 12. místem v Gällivare. Z vítězství v závodu Světového poháru se radovali domácí Švédové před Rusy, bronzový stupínek obsadili Norové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Koukal

Článek

České kvarteto, které v únoru získalo bronz na olympiádě ve Vancouveru, do dnešního závodu nastoupilo bez svého největšího tahouna. Bauer bral ještě minulý týden antibiotika, před sebou má náročný program ve Finsku, a proto po sobotním osmém místě na 15 km neběžel. Na klasický úsek nastoupili Jiří Magál s Martinem Jakšem, ve druhé polovině závodu hájili české barvy Martin Koukal a Dušan Kožíšek.

Magál se udržel v početné skupině a předával na jedenáctém místě se čtvrtminutovou ztrátou na čelo. Jakš si o dvě místa polepšil, elitní šestice však ostatním již výrazně odjela. V čele diktovali tempo především Švédové s Rusy, kteří ostatní soupeře nakonec setřásli. V cílové rovince potvrdil formu vítěz sobotního závodu Marcus Hellner a zajistil Švédům prvenství před finišmanem ruské štafety Alexandrem Legkovem.

V závěrečném úseku se Kožíšek mírně propadl, v cílové rovince si alespoň připsal cenný skalp posledního muže druhé norské štafety.

Úvodní štafetu žen vyhrály Norky

Norské kvarteto vyhrálo úvodní štafetu žen. V Gällivare doběhly na trati 4x5 km se ztrátou 27 sekund druhé domácí Švédky, o další půlminutu zpět byly Italky. Česká výprava ženskou štafetu nepostavila.

Norskou štafetu do cíle dovedla Marit Björgenová, která dosáhla na svém úseku vůbec nejrychlejšího času ze všech a navázala tak na sobotní triumf z individuálního závodu na 10 kilometrů volně. Na prvních třech úsecích nastoupily za úřadující olympijské vítězky Vibeke Skofterudová, Therese Johaugová a Kristin Steiraová.

Závod rozběhla nejlépe královna minulé sezony SP Polka Justyna Kowalczyková, její kolegyně však vedoucí pozici dlouho neudržely a nakonec finišovaly až na 17. místě.

Světový pohár v běhu na lyžích v Gällivare (Švédsko):
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko (Skofterudová, Johaugová, Steiraová, Björgenová) 50:16,0, 2. Švédsko I (Norgrenová, Haagová, Rydqvistová, Kallaová) -26,8, 3. Itálie (Genuinová, Longaová, Rupilová, Follisová) -56,2, 4. Německo -57,8, 5. Finsko -1:08,3, 6. Švédsko II -2:15,7.
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Švédsko I (Larsson, Olsson, Rickardsson, Hellner) 1:29:56,3, 2. Rusko I (Bělov, Vylegžanin, Sedov, Legkov) -0,8, 3. Norsko I (Rönning, Johnsrud Sundby, Jespersen, Röthe) -47,9, 4. Švýcarsko -1:04,1, 5. Rusko II -1:35,6, 6. Německo -1:35,7, ...12. Česko (Magál, Jakš, Koukal, Kožíšek) -2:14,6.

Reklama