Hlavní obsah

Mráz je nadějí pro Harrachov, skokanská sestava trénovala bez sněhu a začne na severu

PRAHA

Mrazivý obrat v počasí dává pořadatelům naději, že bez potíží připraví závod skokanského Světového poháru v Harrachově. „Šest děl je připraveno vyrábět umělý sníh,“ říká šéf svazového úseku Rostislav Jozífek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští skokané na lyžích před začátkem sezóny

Článek

A pokud 11. a 12. prosince bude Světový pohár odskákán kompletně, slibuje tučné prémie. „Spojením prosincových závodů a lednových letů v Harrachově obnovíme dávnou Bohemia tour. A může mít vyšší dotaci než prestižní Turné čtyř můstků. Tam je cenou pro vítěze auto, my dáme prvním třem více v penězích,“ slibuje Jozífek. „Ale i nákladově půjde o nejdražší domácí skokanské závody v historii, řádově budou stát desítky miliónů korun, ale máme to sponzorsky pokryté,“ kalkuluje Jozífek.

V minulých letech míval Harrachov s počasím trable, v obdobném termínu se před rokem závody kvůli nedostatku sněhu konat nemohly. Letos se česká sestava trenéra Jiroutka podle všeho na domácím můstku bude moc předvést, šestice Janda, Hájek, Koudelka, Matura, Hlava a Sedlák však ještě předtím absolvuje závody na severu - při tradičním Nordic Opening v Kuusamu a pak Kuopiu a Lillehammeru.

„Na základě předešlých výsledků máme k dispozici šest míst, to je po hodně dlouhé době. Ještě jedno místo je v rezervě, třeba i na něj dosáhneme,“ podotýká Jozífek před víkendovým startem sezóny, jejímž vrcholem je mistrovství světa v Oslu na přelomu února a března.

Jen na uměle chlazené stopě se chystali Češi. „Změna v přípravě je správná,“ tvrdí další z šéfů úseku a bývalý skokan Leoš Škoda. „V minulosti se nepotvrzovalo, že první sníh na severu je optimální. Podmínky tam ztěžuje vítr, moc se toho kolikrát ani neodskáče. Kluci se teď bez velkého cestování v pohodě mohli dát dohromady. Jakub Janda doléčuje nachlazení, Roman Koudelka měl zraněné rameno, ale vyrazí v plné síle.“

Reklama

Související témata: