Hlavní obsah

Slalomářka Záhrobská může v Aspenu završit slalomový hattrick

Lyžařka Šárka Záhrobská bude v neděli v americkém Aspenu útočit na vítězný hattrick. Česká reprezentantka na nejprudším svahu ve Světovém poháru vyhrála slalom loni a předloni, v dosavadní kariéře jsou to přitom její jediné triumfy ve vrcholném seriálu.

Foto: Bob Strong, Reuters

Šárka Záhrobská.

Článek

"S Aspenem jsme měli docela těžké začátky, ale nakonec jsme se spřátelili a do Colorada se moc těším," vzpomínala Záhrobská už před sezónou na sjezdovku v Aspenu. Svah je tam příkrý a leží nejvýše ze všech slalomových tratí ve výšce přes 2500 metrů nad mořem. "Je to obtížná sjezdovka, možná nejtěžší, na které jsem jela obří slalom. Navíc organizátoři si pokaždé dají záležet, aby byla úplně ledová," uvedla lyžařka.

Překonala by Charvátovou

Poprvé startovala Záhrobská v Aspenu před šesti lety a obsadila 23. místo. Do desítky se na sjezdovce Strawpile poprvé dostala o dva roky později, v roce 2007 dojela pátá a loni a předloni už nenašla po bezchybných jízdách přemožitelku. Pokud by Záhrobská vyhrála i potřetí, překonala by v počtu výher ve Světovém poháru alpských lyžařů Olgu Charvátovou-Křížovou, která má na kontě rovněž dva triumfy.

Před cestou do Aspenu Záhrobská již tradičně trénovala ve Vailu a Lovelandu, kam dorazila již 18. listopadu. "Vyrovnat se s časovým posunem mi trvá obvykle tak týden," uvedla slalomářka ve svém deníku na webu. Při příjezdu měla s týmem i štěstí. "Cestou z Denveru byla sněhová bouře a chvilku za námi uzavřeli dálnici," uvedla.

Na sjezdovkách si zvykala na americký umělý sníh, který bývá "agresivnější" než evropský. "Podmínky na trénink jsou velmi dobré. Přírodního sněhu je málo. V týdnu tady bylo na místní poměry teplo, jen kolem minus osmi stupňů," řekla.

Slalomovou sezónu začala Záhrobská sedmým místem v Levi. Pokud chce útočit na malý globus za disciplínu, měla by v Aspenu vystoupit na stupně vítězů.

V sobotu mají ženy v Aspenu na programu obří slalom a v neděli se jede slalom. Oba závody odvysílá v přímém přenosu stanice Eurosport (18:00/21:00 SEČ).

Reklama

Související témata: