Hlavní obsah

Rakušané v soutěži družstev skokanů jednoznačně zvítězili, Češi měli smůlu

KUUSAMO

Úvodní závod Světového poháru skokanů na lyžích ovládli v Kuusamu Rakušané. Ti v soutěži družstev ve složení Thomas Morgenstern, Wolfgang Loitzl, Andreas Kofler a Gregor Schlierenzauer jednoznačně triumfovali, druzí Norové zaostali o 68 bodů. Třetí skončili Japonci, český tým obsadil kvůli smolné absenci Romana Koudelky desáté místo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Skokan na lyžích Roman Koudelka

Článek

V rakouské sestavě zářil především Kofler, který v prvním i v druhém kole předvedl nejdelší skoky dne. Dařilo se však i všem jeho kolegům: mezi prvními šesti skokany byli hned tři Rakušané a nejhorší Schlierenzauer byl čtrnáctý.

Úvodní závod sezony naopak nevyšel českým skokanům, kteří i vinou smůly nepostoupili do druhého kola. První měl totiž skákat Roman Koudelka, kterému však v mrazu -17 stupňů Celsia praskl jistící kolíček na botě. Technik české výpravy se ještě rychle pokusil botu opravit, ovšem nestihl to v limitu a Koudelka tudíž nemohl nastoupit.

"Na zadní části mají napsáno, že praskají. Mně se to stalo už počtvrté," pokrčil rameny Koudelka. "Kdyby mu to prasklo za letu, roztočila by se mu lyže a dostal by takovou ránu, jako kdyby do něj narazila osmdesátkou motorka," doplnil kouč David Jiroutek.

Českému týmu se tak jako jedinému započítávaly jen tři skoky. I tak Lukáš Hlava, Jakub Janda a Antonín Hajek přeskákali čtveřici Italů i Kazachstánu a obsadili desátou příčku. Přitom pokud by Koudelka svůj skok vyloženě nepokazil, Češi by se vešli mezi postupovou osmičku.

Úvodní závod SP ve skocích na lyžích družstev v Kuusamu:
1. Rakousko (Morgenstern, Loitzl, Kofler, Schlierenzauer) 1231,4 b., 2. Norsko (Romören, Bardal, Jacobsen, Hilde) 1163,4, 3. Japonsko (Točimoto, Kasai, Takeuči, Ito) 1121,3, 4. Finsko 1053,8, 5. Polsko 1029,0, 6. Slovinsko 986,0, ...10. ČR (Koudelka diskvalifikován, Hlava, Janda, Hájek) 364,8.

Reklama