Hlavní obsah

Biatlonisté začínají sezónu, čeští muži chtějí jezdit se špičkou

PRAHA

Pokračování nadvlády německých biatlonistek a otevřený souboj o krále mezi muži se očekává v sezóně Světového poháru, která začne v úterý ve švédském Östersundu. Závodit se špičkou chtějí i čeští muži v čele s Michalem Šlesingerem, ženy doufají ve zlepšení a atak bodovaných míst.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Český biatlonista Michal Šlesingr.

Článek

Češi jsou od soboty v dějišti prvního kola Světového poháru, do kterého by měla v nových červenohnědých kombinézách zasáhnout pětice mužů Šlesingr, Ondřej Moravec, Zdeněk Vítek, Jaroslav Soukup a Tomáš Holubec a čtveřice žen Veronika Vítková, Zdena Vejnarová, Barbora Tomešová a Veronika Zvařičová.

Šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář naordinoval v letní přípravě biatlonistům vysoké dávky, ale doufal, že se povede rozjet sezónu kvalitním výsledkem. "Bylo by to dobré pro psychiku závodníků a pro nás trenéry taky, že vidíme, že práce někam vede. Budu doufat, že jsme schopni závodit se špičkou," uvedl Rybář.

Vítková čeká zlepšení

Ženy v minulé sezóně jezdily daleko za bodovanými příčkami. Proto měl Jinřich Šikola, dříve osobní trenér Vítkové, přání méně výrazné. "Byl bych špatný trenér, kdybych neočekával zlepšení," prohlásil Šikola. "Ale pravidelně všechny do třicítky to asi nebude, to musíme být na zemi, ale zlepšení nastane," podotkl.

Zlepšení čeká i jednička Vítková, která udělala maturitu a s čistou hlavou a hlavně zdravotně v pořádku se na sezónu těšila. "Loňská sezóna byla poznamenaná nemocí a doufám, že na letošek jsem připravená lépe," říká. "Ve Světovém poháru chci pravidelně bez výkyvů pohybovat na bodovaných místech, nejlíp do třicítky."

Triumf obhajuje Svendsen

Mezi biatlonisty obhajuje triumf v SP Nor Emil Hegle Svendsen, který v uplynulém ročníku porazil Rakušana Christopha Sumanna. Silný bude opět ruský tým, který chce zapomenout na dopingový škraloup a uspět na domácím MS v Chanty-Mansijsku. "To je hlavní cíl, ale domácí prostředí někdy svazuje," pronesl Jevgenij Ustjugov.

Počítat se musí s již legendárním Ole Einarem Björndalenem, který ale zatím neví, jestli pojede na biatlonové MS do Ruska, nebo se pokusí dostat do týmu běžců na lyžích pro šampionát klasiků v Oslu. "Možné je všechno. Oslo je jednou za život, ale biatlonové mistrovství je rovněž důležité," řekl šestatřicetiletý Björndalen.

Biatlonistkám vládla Magdalena Neunerová a letos by opět měla patřit k nejlepším, i když start v Östersundu vynechá. Němka v létě bojovala po svém druhém triumfu v SP a dvou zlatech na olympiádě se ztrátou motivace. "Ptala jsem se sama sebe, čeho ještě můžu dosáhnout?" řekla třiadvacetiletá Neunerová, ale nakonec smysl našla. V roce 2012 je MS v Ruhpoldingu. "Nemůžu vynechat šampionát v Bavorsku. Proč bych nemohla mít těch zlatých z mistrovství světa deset?" usmála se Němka.

Domácím vrcholem bude mistrovství světa juniorů v Novém Městě na Moravě, které se uskuteční na přelomu ledna a února.

Biatlonisté začínají sezonu, čeští muži chtějí jezdit se špičkou
Program SP v biatlonu 2010/2011:
1.-5. prosince, Östersund (Švéd.),
10.-12. prosince, Hochfilzen (Rak.),
16.-19. prosince, Pokljuka (Slovin.),
5.-9. ledna, Oberhof (Něm.),
12.-16. ledna, Ruhpolding (Něm.),
20.-23. ledna, Anterselva (It.),
4.-6. února, Presque Isle (USA),
10.-13. února, Fort Kent (USA),
17.-20. března, Oslo.
Mistrovství světa:
3.-13. března, Chanty-Masijsk (Rus.)
Mistrovství světa juniorů:
29. ledna-5. února, Nové Město na Moravě.

Reklama