Hlavní obsah

Bauera překvapilo, že finský extrém přežil ve zdraví

PRAHA

Uplynulý víkend ve finském Kuusamu byl svátkem pro milovníky třeskutých mrazů, běžcům na lyžích, skokanům a sdruženářům ale extrémní teploty na hranici regulérnosti nadělaly kupu starostí. Skokanům vlivem nízkých teplot praskalo vybavení, běžci zase trnuli strachy o své průdušky.

Foto: Tomáš Nohejl

Ojíněný Lukáš Bauer v cíli zavěrečné etapy běžecké minitour ve finském Kuusamu.

Článek

„Jsem překvapený, ale zatím jsem extrémní nízké teploty v Kuusamu přežil bez jakýchkoliv potíží,“ vyprávěl s ulehčením nejlepší z českých běžců na lyžích Lukáš Bauer, který obsadil v třídílné finské sérii celkové deváté místo, při úterním setkání s novináři. „První dva závody minitour nic moc, ale závěrečnou etapou jsem si spravil chuť,“ komentoval třiatřicetiletý běžec víkendové vystoupení.

Bauer se v přípravě na letošní zimu zaměřoval na rychlost, zda se změna v tréninku projevila již zkraje sezóny, ale hodnotit nechtěl. „Na to je zatím brzy. Úspěšnost tréninku budeme hodnotit po mistrovství světa v Norsku,“ poznamenal sedmý muž průběžného pořadí Světového poháru.

Na posilovnu se netěší

Po téměř měsíčním pobytu na severu, kde před startem sezóny tradičně absolvoval s reprezentací závěrečné soustředění, se už Bauer těšil domů. Jednak za rodinou, jednak na necelý týden volnější přípravy. „Cestou na Boží dar jsem se v pondělí s autem pěkně sklouzl,“ komentoval s úsměvem ostrý nástup zimy na českých silnicích. Tratě v okolí Bauerova bydliště ale nyní slibují ideální podmínky. „Na lyže půjdu ve středu, ale až do pondělí mám volnější tréninky. Bohužel plus posilovna,“ zakabonil se naoko.

Další závod Bauera čeká za necelé dva týdny ve švýcarském Davosu, poté česká jednička s největší pravděpodobností vynechá zastávku ve francouzském La Clusaz a zaměří se na přípravu na Tour de Ski. „Účast v La Clusaz ještě zvážím, podle výsledku v Davosu. Doposud se mi ale pokaždé můj model přípravy před Tour osvědčil,“ líčil Bauer.

Určitě se ale představí na domácí půdě při 4. ročníku Carlsbad Ski Sprintu, který se jede 26. prosince na třídě T. G. Masaryka v Karlových Varech. „Ve Varech hodlám znovu startovat, loni mi to směrem k Tour de Ski pomohlo,“ poznamenal se smíchem vyhlášený „milovník“ nejkratších tratí, který se v týmovém závodu postaví proti Němcům, Slovákům, Rusům a Italům po boku Martina Jakše.

Reklama