Hlavní obsah

Sprint v Liberci má odstartovat novou éru po zadluženém MS

PRAHA

Do areálu ve Vesci se v polovině ledna vrátí elita běžeckého lyžování. Dva roky po mistrovství světa, které skončilo s dluhem 108 miliónů korun, se na náročných tratích pojedou dva sprinty Světového poháru a organizátoři věří, že se přehoupnou do nové éry, která dá zapomenout na hořkou příchuť, jež po šampionátu zůstala.

Článek

Sprint v Liberci bude v letošní sezóně jediným podnikem SP, který se na území České republiky odehraje. Ze seriálu Tour de Ski totiž Česko poprvé vypadlo. „Na kongresu Mezinárodní lyžařské federace v Turecku jsme se ucházeli o pokračování Tour a jeden Světový pohár, ale v Novém Městě na Moravě. Z Tour jsme ale vypadli, k čemuž určitě přispěl i příchod nového partnera Tour – automobilky BMW. Takže se pojedou čtyři etapy v Německu a posléze se seriál tradičně přesune do Itálie,“ líčil na úterním setkání s novináři generální sekretář Svazu lyžařů ČR Petr Graclík.

Nakonec česká lyžařská diplomacie uspěla v souboji o sprinterský závod v termínu 15.-16. ledna, o který se rovněž ucházelo italské Miláno. „Přišli s nápadem uspořádat městský sprint kolem katedrály. My jsme vsadili na moderní areál ve Vesci a Liberec nakonec vyhrál poměrem 15:1. To je důkaz toho, že arál má svoji kvalitu a je oblíbený,“ poznamenal Graclík.

„Závodníci tratě ve Vesci hodnotili velmi vysoko. Jsem rád, že se SP vrací a nevznikne tam muzeum. Byla by škoda celou infrastrukturu nevyužít. Navíc je tady určitá podobnost s tratěmi pro nadcházející MS v Norsku, takže pro týmy to bude dobrý trénink,“ doplnil šéf úseku běžeckého lyžování FIS Jürg Capol.

Změní se vnímání obyvatel Liberce? 

Podnik organizuje stejně jako loňský sprint na pražském Strahově dceřiná společnost Svazu lyžařů CS Ski. A pořadatelé věří, že se v areálu odrazí k budoucnosti nezastíněné šampionátem. „Je tady nový organizační výbor, Liberec vede nová reprezentace a doufáme, že to přinese novou budoucnost areálu Vesec,“ prohlásil výkonný ředitel závodu Ota Linhart.

„Byli bychom rádi, kdyby se ustavila nová éra ve Vesci. Jednání s organizačním výborem je velmi korektní. Jde o světovou akci, Liberec nezaplatí ani korunu a navíc mu to pomůže,“ řekla Sport.cz bývalá běžkyně na lyžích a nově též náměstkyně libereckého primátora pro sport, dopravu a cestovní ruch Zuzana Kocumová.

Organizátoři i Kocumová také věří, že obyvatelé Liberce a okolí změní k Vesci svůj – většinově negativní – postoj. „Pamatuji na Světové poháry v Novém Městě a nadšení diváků, kterých přišlo třeba 25 tisíc. V Liberci to bude určitě pomalejší, oblibu nejde násilně naroubovat. Přesto věřím, že ve vnímání lidí dojde k posunu,“ doufá Kocumová. „Chceme lidem z Liberce dokázat, že lze udělat parádní závody, ale ne megalomanské,“ dodal Linhart.

Graclík: Návrat MS? Byl by hřích nevyužít zkušenosti

Tomu má odpovídat i výše vstupného. „Lístek na jeden den bude stát 150 korun na den, na celý víkend 250. Balíček pro rodinu do tří dětí bude za 250 korun na den a za 400 korun celý víkend,“ poznamenal sportovní ředitel Svazu lyžařů Čestmír Skrbek.

Česká republika figuruje v návrzích závodů běžeckého SP až do roku 2015 a přespříští rok by se měla elita znovu sejít v Novém Městě na Moravě. „Je to na 90 procent. V dalších letech bychom to chtěli střídat s Libercem,“ uvedl Graclík.

Areál ve Vesci by tak neměl zůstat nevyužitý. Hned tři týdny po SP tam navíc startuje zimní olympiáda evropské mládeže EYOWF a v roce 2013 se zde uskuteční mistrovství světa v klasickém lyžování juniorů a lyžařů do 23 let. „Umím si představit i návrat seniorského mistrovství světa. Byl by hřích nevyužít zkušenosti organizátorů,“ je přesvědčen Graclík.

Reklama

Související témata: