Hlavní obsah

Měl jsem obavu, jak Lukáš porážku vezme, říká běžec Jakš

Po vydařeném vystoupení ve Finsku je znovu pasován do role nástupce Lukáše Bauera. Martin Jakš sice získal na olympiádě ve Vancouveru bronz ve štafetě, přesto po dvou ne zcela povedených sezónách ví, jak tenká je v běhu na lyžích hranice mezi úspěchem a neúspěchem. „Ty dva roky, kdy jsem se potácel ve výsledcích, člověku nedodaly. Ale naučily mě trpělivosti,“ říká čtyřiadvacetiletý závodník po návratu z Kuusama.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lukáš Bauer (vlevo) a Martin Jakš po návratu z finského Kuusama.

Článek

Po dvou sezónách máte opět solidní vstup do sezóny. Kde je rozdíl?

Poslední dva roky poznamenaly různé zdravotní problémy. Letos byla příprava vydařená a hlavně jsem byl celou dobu zdravý, až na týdenní výpadek po mistrovství republiky, kdy jsem nemohl odjet s týmem na ledovec. Musím zaklepat, cítím se v pohodě. A doufám, že by výsledky mohly být v průběhu sezóny ještě lepší.

V sobotním dílu minitour v Kuusamu jste porazil Lukáše Bauera. Bral jste to jako dílčí vítězství?

V závodě jsem vůbec nevěděl, jak na tom jsme. Nepřemýšlel jsem o tom, jestli jede lépe než já. Až v cíli jsem zjistil, že jsem ho porazil. Můžu říct, že jsem měl trochu obavu, jak to vezme, ale v pohodě. (úsměv)

Znovu jste pasován do role Lukášova nástupce. Jak na to po zkušenostech z minulých sezón slyšíte?

Nevím, jestli vůbec někdy budu dosahovat výsledků jako Lukáš. Laťka je od něj nastavená pořádně vysoko. (usmívá se) Budu se snažit to naplnit. Ty dva roky, kdy jsem se potácel ve výsledcích, člověku nedodaly. Ale naučily mě trpělivosti.

S Lukášem hodně trénujete pohromadě. Radí vám?

To ne, spíš se snažím okoukat, jak dělá některé věci. On je navíc i v tréninku individualista a někdy potřebuje svůj klid, což respektuji.

V čem je Lukášova síla?

Je bezmezně zapálený pro lyžování, dává tomu úplně všechno a to se projevuje ve výsledcích. Je vidět jak trpí, když se mu nedaří, a naopak uvolnění a pohoda po povedeném závodu nebo tréninku.

Lukášovou elitní tratí je klasická patnáctka. Co vyhovuje vám?

Spíš kratší tratě. Před dvěma lety jsem třeba zajel výborně prolog při fínále Světového poháru v Bormiu. Líbilo by se mi letos zajet něco podobného třeba při Tour de Ski.

Reklama

Související témata: