Hlavní obsah

Na úvod biatlonové sezony bodovaly Vejnarová i Vítková

ÖSTERSUND

Česká biatlonistka Zdeňka Vejnarová vstoupila do sezony Světového poháru 22. místem v závodu na 15 km ve švédském Östersundu. Bodovala i čtyřiatřicátá Veronika Vítková. Z dvanáctého vítězství v kariéře se radovala domácí favoritka Anna Carin Zideková, které pomohla bezchybná střelba.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Švédská biatlonistka Anna Carin Zideková střílí při závodě na 15 kilometrů v Östersundu. Za ní se ke střelbě připravuje Češka Veronika Vítková.

Článek

Z přesné střelby těžila i Vejnarová, která na čtyřech střeleckých položkách minula jediný terč a kompenzovala tak pomalejší běh. V polovině závodu jí patřila šestačtyřicátá příčka, ovšem postupně se propracovávala pořadím vzhůru a nakonec jí to stačilo na dvaadvacátou pozici, což je její druhé nejlepší umístění od roku 2008.

"Na trati to bylo pro mě opravdu strašné trápení. Dostala jsem pěknou nakládačku, ale vědu z toho nedělám. Pomalu jsem se rozjížděla i vloni a forma mi závod od závodu stoupala. Navíc mi teď udělal radost střelba, takže mám jen pozitivní myšlenky," řekla po závodě Vejnarová.

V cíli zaostala 3:39 minuty za vítěznou Zidekovou, která závod ovládala od prvního mezičasu. V závěru na ni sice výrazně dotírala Francouzka Marie Laure Brunetová, ovšem chybou při čtvrté střelbě se připravila o vítězství. Za Zidekovou v cíli zaostala o devět sekund.

Dalším Češkám body unikly

Třetí místo obsadila další Švédka Helena Eckholmová, která dosud závodila pod dívčím jménem Jonssonová.

Stejně jako Vejnarová se s během trápila i Vítková, pro kterou to byl první start po devítiměsíční pauze. "Bylo to trápení od prvních metrů. Přišlo mi, jako bych běžela delší trať než ostatní. Věřím, že běh se bude zlepšovat a střelba se mi bude dařit minimálně tak jako dnes. Z té jsem měla radost," dodala.

Dalším českým reprezentantkám body unikly. Barbora Tomešová skončila se čtyřmi chybami jednašedesátá, Veronika Zvařičová ještě o dvacet příček za ní, když rovněž čtyřikrát minula.

"Barča běžela na body, ale v poslední stojce minula dva terče. To je škoda, ale ukázala, že potenciál bodovat má. Výkon Veroniky Zvařičové byl ovlivněn nemocí. Od ní jsem dnes nemohl víc očekávat," hodnotil trenér Jindřich Šikola, který nebyl s vystoupením svých svěřenkyň zcela spokojen. "Cílem je, aby dvě holky byly v každém závodě do třicítky. To dnes nedopadlo, a tak jsem trochu zklamaný. Na druhou stranu Zdenka i Veronika zaslouží pochvalu za střelbu," dodal.

Individuální závod na 15 km:
1. Zideková (Švéd.) 45:26,1 (0 tr. minut), 2. Brunetová (Fr.) -8,9 (2), 3. Ekholmová (Švéd.) -42,7 (2), 4. Valj Semerenková (Ukr.) -59,1 (2), 5. Romanovová -1:09,8 (0), 6. Zajcevová (obě Rus.) -1:12,2 (2), 7. Gregorinová (Slov.) -1:48,6 (3), 8. Slepcovová (Rus.) -1:57,8 (3), 9. Henkelová (Něm.) -2:09,1, 10. Flatlandová (Nor.) -2:23,2 (3), ...22. Vejnarová -3:39,7 (1), 34. Vítková -4:20,4 (2), 61. Tomešová -3:36,1 (4), 81. Zvařičová (všechny ČR) -8:47,7 (4).

Reklama