Hlavní obsah

Skokan bez platu Matura čtyřikrát bodoval v SP

PRAHA

Jako jediný z šestice českých skokanů bodoval Jan Matura ve všech dosavadních závodech Světového poháru a ve třiceti letech prožívá druhý nejlepší start do sezony, což je pro něj i velkým zadostiučiněním. V Dukle Liberec totiž přišel o zaměstnanecký poměr a stal se pouze smluvním sportovcem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Skokan na lyžích Jan Matura

Článek

Ve finském Kuusamu začal bývalý sdruženář Matura 22. místem, v Kuopiu se zlepšil na osmnácté a v norském Lillehammeru o víkendu skončil šestadvacátý a třicátý. "Dal jsem si cíl bodovat v každém závodu, což se vyplnilo a jsem rád, že s přehledem," řekl dnes Matura novinářům a těší se na pokračování SP v Harrachově. "Tam by to mohlo gradovat," uvedl.

Matura je přitom jediným českým skokanem z reprezentace, který nebere plat v armádním centru Dukla Liberec. Loni dostal smlouvu jen na čtyři měsíce a prodloužení se nedočkal, protože se nenominoval na olympijské hry. Po závěru uplynulé sezony přesto doufal, že znovu kontrakt získá, ale přednost dostali jiní závodníci.

"To byla docela rána pod pás," říkal Matura již při letní Grand Prix v Liberci. "Bohužel, nevešel se k nám ani s polovičním úvazkem. Upřednostnili jsme z hlediska perspektivy Martina Cikla a Borka Sedláka. I když úsek chtěl, aby tam byl, tak se do počtů lyžařů nedostal," řekl ČTK Michal Georgiev, šéftrenér lyžařů v Dukle.

Skoky dělá pro radost

Na konec kariéry Matura nepomyslel. Se situací se srovnal, v létě se oženil a za podpory rodiny se snaží bojovat dál. "Protože mě skákání baví a nezbývá mi, než to dělat pro radost s mladickým zápalem, abych nemusel po sezoně balit," řekl.

Shání si sponzory, finančně mu pomáhá rodina a vybavením i lyžařský svaz. Na Dukle je smluvním sportovcem, díky čemuž má placené domácí i zahraniční kempy, může využívat rehabilitaci, nebo posilovnu. Sám investoval do technického materiálu pro letošní rok asi sto tisíc korun. I proto jsou výkony na začátku sezony pro něj satisfakcí. "Určitě obrovskou, protože mi strašně moc lidí už delší dobu nevěřilo. Jediná podpora byla z rodiny a moje vlastní sebedůvěra," řekl Matura.

Zlepšení ukázal už v letních závodech a na sněhu na výkony z keramické stopy navázal. "Věděl jsem, že technika a fyzička tady je, že se vše nemotá jenom kolem váhy," řekl Matura. Pomohla mu i změna pravidel, která skokanům umožňuje o dva kilogramy vyšší váhu. "A vyhovují mi lyže, které jsem změnil," doplnil Matura.

V závodu Světového poháru skončil Matura nejlépe devátý, ale to již skoro před pěti lety v japonském Sapporu. Právě tehdy zažil v sezoně 2005/06 ještě lepší úvod. Rovněž bodoval čtyřikrát za sebou, ale třikrát z toho se vešel do dvacítky.

Otázkou je, zda se může k elitní desítce znovu přiblížit. "Šance je, i když zatím bude reálnější bodování kolem patnáctého místa," řekl Matura. K tomu ještě potřebuje vybrousit techniku, a proto musí zhubnout z 63 na 61 kilogramů. "Je potřeba to dělat pozvolna a šetřit tak energii, protože cílem sezony je Holmenkollen," uvedl Matura směrem k únorovému mistrovství světa na zrekonstruovaném můstku v Oslu.

Reklama

Související témata: