Hlavní obsah

Skokanské hvězdy Ammann s Malyszem kritizují nový systém bodování

LILLEHAMMER

Nový systém hodnocení skoků na lyžích podrobili tvrdé kritice dva příslušníci nejužší světové špičky Švýcar Simon Ammann a Polák Adam Malysz, kteří opanovali únorové olympijské hry ve Vancouveru. Podle nich je třeba systém vylepšit, než začne skutečně spravedlivě fungovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Adam Malysz

Článek

Skokané na lyžích si musí zvykat na to, že nezáleží jen na známkách od rozhodčích a délce skoku, ale také na aktuálních povětrnostních podmínkách a výšce nájezdu. V minulé sezoně se nový přepočet užíval pravidelně pouze u sdruženářů, skokané specialisté jej zažili při týmových soutěžích a březnovém severském turné.

Ammann se zlobí především na to, že mu minulou středu uniklo vítězství v Kuopiu, přestože první kolo závodu jasně vyhrál a i v tom druhém předvedl nejdelší skok. Přesto skončil celkově až třetí. "Jestli to půjde takhle dál, bude se na skoky dívat méně lidí, neboť tomu přestanou rozumět," přidal se Malysz.

Podle Ammanna musí být přihlížejícím divákům na velkých obrazovkách názorně ukázáno, jak funguje přepočet bodů. Zatím máme jen umělohmotnou cedulku, která ukazuje, jak silný je vítr," uvedl Švýcar, jenž přesto systém do budoucna nezavrhuje. "Aspoň je zajímavý v tom, že ukazuje, jak byl vlastně skok dobrý nezávisle na podmínkách," řekl.

Reklama

Související témata: