Hlavní obsah

Sdruženáři si vyříkali špatné Kuusamo a v Lillehammeru zabrali

PRAHA

Vypořádávali se s různými obtížemi, přesto tak špatný vstup do sezóny čeští sdruženáři nečekali. Před čtrnácti dny v Kuusamu neuspěli, a tak si všichni členové týmu před Lillehammerem sedli a navzájem si všechno vyříkali. Výsledek se dostavil už v Norsku, Miroslav Dvořák byl dvakrát v desítce a další jeho kolegové do dvacátého místa.

Foto: Petr Horník, Právo

Velká naděje Miroslav Dvořák.

Článek

"Nebylo to dramatické, ale spíš přátelské. Potřebovali jsme se nabudit, ne ještě víc rozházet," popsal trenér Luděk Šablatura na tiskové konferenci sezení realizačního týmu se závodníky. "Byli jsme měsíc na severu, byl velký mráz a nesedl nám materiál, ale přestali jsme si věřit a museli si říci, že takhle to dál nejde. Vyříkali jsme si věci týkající se životosprávy nebo morálně volních vlastností," prozradil trenér.

Každý se mohl k situaci vyjádřit. "Bylo to o tom nalít si čistého vína a jít dál. Nikdo takhle nechce závodit," řekl Tomáš Slavík, v Lillehammeru sedmnáctý a devatenáctý. Trenér stanovil motivační cíle směrem k mistrovství světa v Oslu, ale veřejně je neprozradil, protože podle jeho slov nejsou vysoké. "Řekli jsme si, že není důležitý vyhrát, ale být do tří," uvolnil atmosféru Dvořák, v Norsku devátý a osmý.

Dvořák začíná naplňovat předpovědi o talentu

Právě Dvořák začíná naplňovat předpovědi o talentu, kterým by měl být. Třetí sdruženář z juniorského mistrovství světa se po dvou nevýrazných sezonách prosadil už v létě a nyní na to navázal i na sněhu. "Je velký rozdíl mezi muži a juniory, proto ta pomlka. Už jsem se s tím srovnal a věřím, že se mi může dál dařit," řekl třiadvacetiletý Dvořák.

Na světový šampionát do Osla počítá trenér s pěticí sdruženářů. Trojice Dvořák, Slavík a Pavel Churavý je jasná, k nim se hledá doplnění. Naději mají mladí Petr Kutal a Lukáš Jančík, který měl problém s nedomykavostí srdeční chlopně. Z B-týmu o nominaci usilují ještě Aleš Vodseďálek, Lukáš Havránek a Tomáš Matura.

Sdruženář Pavel Churavýfoto: ČTK/AP/Thomas Kienzle

Problémem této sezóny v severské kombinaci je fakt, že celý únor před MS v Oslu se nekoná Světový pohár. Proto Češi řeší jak se udržet v soutěžním rytmu. "Přemýšlíme, že asi odjedeme jeden Kontinentální pohár v Rakousku, pak budeme trénovat v Ramsau, doma a před cestou do Norska se chystáme na můstek v Innsbrucku, který je podobný jako ten velký na Holmenkollenu," nastínil Šablatura program.

Důvodem pauzy ve Světovém poháru je nedostatek pořadatelů. Pro závodníky to bude před vrcholem sezóny nová situace. "Je škoda, že nemáme příležitost se ukázat, ale já jsem na druhou stranu rád, že před mistrovstvím světa v klidu potrénuju a nemusím tolik závodit. Už mám za sebou závodů dost," řekl Churavý.

Po pár dnech volna nyní odjedou sdruženáři trénovat do rakouského Ramsau, kde pokračuje Světový pohár 18. a 19. prosince závodem jednotlivců a soutěží družstev.

Reklama