Hlavní obsah

Lyžař Bauer trénoval už na Tour de Ski, ale chce uspět i v Davosu

PRAHA

Základ tréninku pro první vrchol sezony Tour de Ski má běžec na lyžích Lukáš Bauer za sebou. Po skandinávském úvodu sezony se připravoval doma na Božím Daru a ve čtvrtek odjel do Davosu, kde ho v sobotu čeká pokračování Světového poháru a jeho oblíbená trať - 15 km klasicky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

"Celá příprava byla v minulých dnech zaměřená už směrem k Tour de Ski. Samozřejmě chci i v Davosu uspět, ale už teď je potřeba dělat základ pro Tour," uvedl na svém webu Bauer, aktuálně osmý v průběžném pořadí SP.

Do Švýcarska chtěl zamířit už v neděli, ale kvůli počasí plány změnil. "Hlásili, že mělo v Davosu tři dny pršet, tak to bylo lepší u nás," řekl třiatřicetiletý běžec, který jel do Davosu společně se servismany. Ostatní běžci už jsou na místě.

Klasická patnáctka v Davosu přitahuje velkou pozornost, neboť se poprvé v sezóně sejdou na startu všechna velká jména běžeckého lyžování. Především se ukáže Nor Petter Northug, obhájce prvenství ve Světovém poháru. "Těším se, že král loňské zimy bude mezi námi," řekl Bauer, ale na Nora se podle svých slov nesoustředí. "Bude to jeho první start a na začátku bych mu věřil spíš v bruslení. Sám říkal, že se potřebuje rozjet, ale šetřit se nebudeme."

Za favorita považuje Švéda Rickardssona

V Davosu považuje Bauer za favorita Švéda Daniela Rickardssona a zvědavý je na návrat veterána Nora Odd Björna Hjelmeseta, který si nominaci vyjel na domácích závodech. "Taky mě zajímá Švéd Olsson a Estonec Veerpalu," uvedl Bauer.

Přípravu zprvu zaměřil na objem. Čtyři a půl dne jezdil okolo pěti hodin denně na lyžích a přidával posilovnu a vyklusání. "Pak jsem měl netradičně dva a půl dne volno, abych se z toho zápřahu dostal a další dva dny tréninky na probuzení," řekl Bauer s tím, že se po náročném tréninku cítí lehce unavený.

Až závod v Davosu rozhodne o jeho dalším programu. Jasné je, že další dny budou zaměřeny opět na trénink směrem k Tour de Ski, kterou už dvakrát vyhrál. Otázkou pouze je, kde se bude připravovat. "Pokud bych měl v Davosu horší pocity, tak pojedu domů a vynechal bych La Clusaz, jak jsem měl původně v plánu," řekl Bauer. Když se bude cítit dobře, přesune se do Francie, ale bez soustředění na závod. "Jel bych v rámci tréninku a štafeta by mi mohla pomoci ke zlepšení pocitu v klasice," uvažoval Bauer.

Reklama

Související témata: