Hlavní obsah

Kvalifikace skokanů v Harrachově se dnes vinou větru nekonala

Rozmary počasí opět vážně trápí organizátory závodů Světového poháru ve skocích na lyžích v Harrachově. Zejména silný vítr přinutil odložit dnešní dvě tréninková kola a kvalifikaci postupně až na sobotu. Původně se mělo začít skákat dnes v 16:00, kvalifikace měla odstartovat v 18:00. O přesném programu rozhodne jury závodu na zasedání v sobotu ráno v 7:30.

Foto: Vít Chalupa

Kvalifikace skokanů v Harrachově se dnes vinou větru nekonala

Článek

Organizátoři o hodinu odložili start dnešního programu už ve čtvrtek kvůli přívalům sněhu, aby ho měli čas uklidit. Dnes odpoledne skoky odkládali vždy po půlhodině, až je zrušili úplně. Poslední předpověď počasí však neslibuje výrazné zlepšení ani pro sobotu, v noci má opět výrazně sněžit a vítr se nemá utišit, spíše naopak.

Zatímco loni musely být v Harrachově závody Světového poháru zrušeny vinou absolutního nedostatku sněhu, tentokrát pořadatele trápí jeho nadbytek. S vypětím všech sil se sice s přívaly sněhu dokázali zatím vypořádat, ale jejich šance hatí silný vítr.

Napadlo půl metru sněhu

Během čtvrtečního odpoledne a během noci na dnešek napadlo takřka 50 cm, v nájezdové stopě byl místy až metr nafoukaného sněhu. Organizátoři museli lopatami sníh odházet a znovu vyfrézovat stopu. Aby to stihli, odložili nejprve trénink o hodinu na 16:00. Technici ráno ze sněhu vyhrabávali čidla, která měří nájezdovou rychlost.

V Harrachově sněží téměř bez přestání už takřka třicet hodin a předpovědi hovoří o tom, že v noci na sobotu má napadnout další až půlmetr. Na dojezdovém bubnu od rána jezdila rolba a rovnala hrboly. Jemnou čistící práci centimetr po centimetru udělali dobrovolníci na sjezdových lyžích. Jejich snažení ale vyšlo vniveč.

"Sníh není to nejhorší. Pokud by jen padalo, může se skákat. Ale daleko nepříjemnější je vítr, který se tu točí v silných poryvech," popsal hlavní potíž šéf skokanského úseku lyžařského svazu Leoš Škoda, který v Harrachově zodpovídá za technickou stránku závodů.

"A blíží se teplá fronta z jihozápadu, což může přinést další poryvy větru. Větru, dešti neporučíme," řekl jeden z hlavních organizátorů Ota Jiroutek. Předpovědi hovoří o tom, že by v sobotu mělo foukat ještě víc než v pátek. Závody mají začít v 16:00, předtím se musí odskákat alespoň jedno tréninkové kolo a kvalifikace. Krajním řešením je závod s plným počtem 63 závodníků.

Skokané odmítli čekat

Čeští i ostatní skokané už kolem páté hodiny odmítli čekat v buňkách na dojezdu můstku a odjeli na hotel. Tam dostávali přesné informace. "Když jsem koukali na televizi, bylo to skoro jasné, že se dneska skákat nebude," řekl Jakub Janda, vítěz posledního harrachovského závodu před pěti lety.

Protože předpověď není příznivá, jsou organizátoři takřka smířeni s tím, že se závody vůbec nemusejí konat. "Má to být až do pondělí špatné," povzdychl si nad nepříznivou předpovědí Jiroutek. Závody jsou pojištěny za více než milion korun, ztráty by tak v případě úplného zrušení neměly být tak velké. Harrachovský oddíl a potažmo svazový úsek skoku by ale mohly přijít o případné zisky.

Když to počasí dovolí, mohlo by se začít skákat už v 9:00 ráno, ale podle předpovědi je to velmi nepravděpodobné, protože organizátoři nestihnout uklidit novou vrstvu sněhu. Podle původního rozpisu by se mělo závodit v sobotu od 16:00 a v neděli od 14:00.

Reklama

Související témata: