Hlavní obsah

Z kvalifikace postoupilo v Harrachově sedm českých skokanů

Sedm českých skokanů na lyžích postoupilo z dopolední kvalifikace do sobotního závodu Světového poháru v Harrachově. Vypadli pouze Čestmír Kožíšek a Ondřej Vaculík. Nejlepší byl na jedenáctém místě Antonín Hájek, který skočil v nečekaně dobrých podmínkách 136 metrů. Nejdelší skok předvedl Nor Anders Jacobsen, jenž uletěl až na 143 metrů a zaostal pouze o dva a půl metru za oficiálním rekordem můstku Fina Janneho Ahonena.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český skokan na lyžích Antonín Hájek.

Článek

Kvalifikace byla kvůli větru a silnému sněžení přeložena z pátku na sobotní dopoledne, kdy se počasí nečekaně uklidnilo. Organizátorům se podařilo uklidit ze stopy a z dojezdového bubnu novou vrstvu sněhu, vítr se sice točil, ale nebyl nad povolenou hranicí. "Nakonec nebyly špatné podmínky, snad to vydrží do odpoledne," věřil kouč české reprezentace David Jiroutek. "Kvalifikace dopadla velmi dobře," liboval si.

Organizátoři v sobotním závodu často hýbali z výškou nájezdu, hodně se točil i vítr, což odnesl například slavný Němec Martin Schmitt. "Stopa byla těžší. I když to vyfoukávali, dostane se tam vždycky trochu čerstvého sněhu a zrychlování není konstantní," uvedl Jiroutek.

Čtrnáctý byl s výkonem 130 metrů Jakub Janda, vítěz posledního harrachovského závodu před pěti lety, šestnáctý Borek Sedlák, třiadvacátý Jan Matura, třicátý Lukáš Hlava, o tři místa za ním Roman Koudelka a devětatřicátý Martin Cikl. Kožíšek s Vaculíkem obsadili nakonec shodně dvaačtyřicáté místo a chybělo jim k postupu 4,3 bodu.

Matura nastoupil do závodu i přesto, že mu ve čtvrtek zemřela matka na leukémii. "Nechtěla by, abych doma seděl a brečel. Určitě by si přála, abych skákal, protože mě velmi podporovala," řekl Matura a pochválil si i dnešní skok. "Stopa byla trochu pomalejší, ale jinak dobrý výkon," řekl.

Janda si prožil na nájezdu horkou chvilku, neboť rozhodčí chtěl kvůli pádu jednoho ze soupeřů pustit do stopy předskokana a nařídil Jandovi, ať si zuje lyže. Jenomže rozhodnutí změnil a po chvíli rozsvítil zelené světlo. "Málem jsem to nestihl, ještě na nájezdu a na hraně jsem nadával, takže jsem nebyl úplně zkoncentrovaný, spíš vzteklý," láteřil Janda. "Ale nebylo to špatné, hlavně se konečně dalo skákat," řekl. Čekání zvládal v pohodě. "Já jsem připravený, jdu od práce, když je potřeba," usmíval se.

Pokud počasí dovolí, zkušební kolo by mělo v Harrachově začít v 15:00, závod o hodinu později. Poslední předpověď počasí ale zatím není příliš příznivá. "To noční zmírnění větru přišlo podle předpovědi o několik hodin později, teď jen aby to vydrželo," řekl kouč Jiroutek.

Reklama

Související témata: