Hlavní obsah

Krakonoš se omlouval, Klaus pozdravil skokany, ti půjdou do akce snad zítra

Václav ProcházkaPrávo

Tak nic, skáče se až v neděli. Tedy možná. Pokud běsnění živlů ustane. Ale skoro nic tomu v sobotu večer v Harrachově, místě další zastávky Světového poháru skokanů na lyžích, nenasvědčovalo.

Foto: David W. Černý, ČTK/AP

Organizátoři SP ve skocích na lyžích v Harrachově marně bojují s nepřízní počasí.

Článek

Ani Krakonoš, vládce hor, nic nenadělal, jen se při ceremoniálu omlouval. Na odvěkého rivala Trautenberga svedl odpolední chumelenici a hlavně - nepřítele číslo jedna vítr. Filmaři by směle mohli natáčet další díl proslulé Vánice...Další plán harrachovských pořadatelů je následující: neslevit a ´odhehrát´oba předpokládané závody. Jeden odpoledne už v 9.30 h. Druhý pak po poledni.

„Ale předpověď je bohužel taková, že to, co se sem nasunulo zhruba v jednu odpoledne, tu má být až do nedělní 17. hodiny. Teprve pak to má ustávat,“ připomínal ne zrovna nejpříznivější předpověď Ota Jiroutek, jeden z pořadatelských šéfů.

Prezident dorazil na slavnostní zahájení

Na slavnostní zahájení dorazil i prezident Václav Klaus, pozdravil skokany, kteří si v Harrachově oficiálně skočili jen v sobotu dopoledne. Kvalifikací prošlo zdárně sedm Čechů. Ale podvečerní závod už se nekonal. Po dvojím odkladu byl přeložen o den.

Odpoledne se prezident Václav Klaus (vlevo) vítal pod můstkem s Jakubem Jandou.foto: Vít Chalupa, Czech Ski media team

Pokud by se bývalo skákalo hned po kvalifikaci, vše by se zřejmě stihlo. „Ale je to byznys, čekalo se na okna v televizních programech, zítra dopoledne Eurosport prostor má, takže se skákat může,“ pravil Jiroutek.

Organizátorům ulehčuje situaci pojistka. „Určitě, ale pojistku už pojištěnou nemáme, takže tam stejně ten milion budeme. Ale pokud se uskuteční lednové lety, tak to budeme mít zpět,“ kalkuloval Jiroutek.

Protažením v halách museli vzít zavděk skokani. „Hotely mají fitness, takže s tím není problém, žádná tlačenice,“ říkal.  Trenéři týmů si mohli oddechnout při tradiční akci. „Mají společný bowling,“ pravil Jiroutek, zatímco diváci posmutněle opouštěli ohňostrojem nasvícení areál.

Lístky ze soboty si mohou ponechat na neděli. „A když to nevyjde, mohou je využít při lednových letech na lyžích,“ slíbili pořadatelé.

Reklama

Související témata: