Hlavní obsah

Bauer: Poslední na stupních, ale mám radost

Radostně mával do kamery, třetí nejlepší čas zajel Lukáš Bauer na klasické patnáctce v pokračování Světového poháru běžců na lyžích v Davosu. „Nic moc, jsem poslední na stupních,“ vtipkoval, leč netajil radost, když ho udolali jen dva rivalové – Poltaranin z Kazachstánu a Legkov z Ruska.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Lukáš Bauer doběhl v Davosu třetí.

Článek

V Davosu jste nikdy vyloženě nezářil, maximem bylo 4. místo. Teď stupně. A nepočítámeli etapové prvenství v minitour v Kuusamu, je nejlepší výsledek sezóny. Jak jste se při něm cítil?

Zatím jsem neměl z klasiky extra pocit, takže se dá říci, že to bylo super. Strašná spokojenost, velká radost.

Čtyři sekundy jste zůstal za Poltaraninem. Překvapilo vás tohle nové jméno na nejvyšším stupni?

Jezdí výborně klasiku už několik let. Není ostuda s ním prohrát.

Ale zkraje to pro vás vypadalo ještě lépe…

Hlásili mi, že z odjetých závodníků po necelých dvou kilometrech vedu, což mě překvapilo, protože jsem vyrazil v klidu a nijak extrémně nepospíchal. Soustředil jsem se, abych se včas odrazil a hlídal si techniku, ale každý s tím asi bojoval. Bylo paradoxně lepší nepospíchat a jet tak, aby se lyže měla čas přilepit, prostě žádný bláznění.

Pocítil jste i krizi?

Trošku ve druhém kole, ale v té fázi víc ztratili Cologna a Rickardsson. Doufal jsem pak, že budu první, až dojedu do cíle, ale Poltaranin měl lepší finiš. Když jsem viděl, že to bylo jen

Podle všeho asi nebylo tentokrát jednoduché vybrat lyže…

Do poslední chvíle jsem pořádně nevěděl, na čem pojedu: jestli na měkčích, nebo tvrdších voscích. Tvrdší hodně klouzaly, ale trošku se ochladilo, vysušila se vlhkost a před startem začaly fungovat, takže jsem je se na poslední chvilku rozhodl pro ně a vzal jsem je.

Před závodem jste naznačoval, že možná vynecháte další zastávku seriálu ve Francii s tím, že se budete chystat hlavně na první vrchol zimy Tour de Ski. Máte už o svých plánech jasněji?

Myslím, že po tomhle nemůžu jet domů, takže tady zůstaneme do pondělí a pak pojedeme do La Clusaz, kde absolvuju i další svěťák, ale prakticky z přípravy na Tour de Ski.

Reklama