Hlavní obsah

Švýcaři suspendovali kvůli kritice kouče lyžařskou hvězdu Gutovou

VAL D´ISÉRE

Švýcarský lyžařský svaz vyřadil z disciplinárních důvodů na dva závody z reprezentace svou hvězdu Laru Gutovou. Devatenáctiletá sjezdařka se tak nesmí zúčastnit Světového poháru v rakouském Semmeringu, kde jsou 28. a 29. prosince na programu slalom a obří slalom.

Článek

Gutová byla suspendována především kvůli svým výrokům v médiích na adresu reprezentačního šéftrenéra Maura Piniho, jenž byl dřív jejím osobním koučem. "Nemůžeme akceptovat, aby se sportovkyně vyjadřovala na adresu hlavního kouče takovým způsobem na veřejnosti, a zvlášť ne v médích," uvedl sportovní ředitel švýcarské federace Dierk Beisel.

Dalším důvodem bylo podle Beisela nevhodné chování Gutové směrem k němu během pohovoru a také opakované nedodržování povinnosti nosit týmové oblečení.

Gutová, jež jako sedmnáctiletá šokovala na mistrovství světa 2009 ziskem dvou stříbrných medailí, trénuje odděleně od reprezentace. Má kolem sebe skupinu koučů a podpůrný tým včetně otce Pauliho.

Do této stáje patřil ještě právě na MS ve Val d'Isére Pini, jenž se po sezoně přesunul ke švýcarským mužům. Pod jeho vedením získal Didier Défago zlato ve sjezdu na olympijských hrách ve Vancouveru a Didier Cuche vyhrál hodnocení sjezdu SP. Od nového ročníku má Pini na starosti ženy.

Gutová, jež přišla o olympijskou sezonu kvůli vážnému zranění kyčle, se zatím marně snaží navázat na svou předchozí formu. Jejím nejlepším výsledkem v sezoně je 13. místo v obřím slalomu v Aspenu.

Talentovaná lyžařka doufá v obrat v dějišti svého největšího úspěchu Val d'Isére, kde jsou v příštích dnech na programu super-G, sjezd a superkombinace. Na tyto závody se ještě svazový distanc nevztahuje.

Reklama