Hlavní obsah

Bauer se nad talířem se salátem a kaprem neomezuje. Děti jeho životosprávu pohlídají

BOŽÍ DAR

Být jen na něm, vydržel by u Štědrovečerního stolu dlouho. A i bramborového salátu, kaprů a řízků by si nakládal, kolik by se mu zachtělo. U jednoho talíře by nezůstalo... „Jenže u nás jsou při večeři limitující děti. Nemohou se dočkat dárků, takže pospíchají, aby se s jídlem končilo a šlo se ke stromečku rozbalovat,“ prozrazuje běžec na lyžích Lukáš Bauer, že na dodržování jeho vánoční životosprávy vlastně dbá dcera Aneta a syn Matěj.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lukáš Bauer s manželkou a dětmi

Článek

Na Štědrý den si nejlepší český lyžař dopřává klid a pohodu. A o první svátek vánoční rovněž. „Děti už brzdit nemusíme, ke stromku se nespěchá, takže dojde i na bramborový salát, kterého dovedu spořádat opravdu hodně. Jako v každé správné české rodině se i u nás jí druhý, třetí, čtvrtý den a mně pořád chutná. Nijak se přitom neomezuji,“ vyvrací Lukáš Bauer, že by se v průběhu sezóny rozbíhající se na plné obrátky nějak omezoval a striktně dodržoval životosprávu.

„Proč také? V Karlových Varech se sice závodí 26. prosince, ale to je jen sprintérská show, která by mě měla nakopnout. A další díl Světového poháru je na programu až za další čtyři dny v Oberhofu,“ probírá program, jenž ho čeká v posledních dnech končícího roku 2010.

Roku nadmíru úspěšného, neboť ho ozdobil individuálním i štafetovým bronzem z olympiády ve Vancouveru, druhým místem ve Světovém poháru a primátem v Tour de Ski. „Letos se cítím daleko lépe než loni, i startů už mám za sebou mnohem víc, neboť kromě Düsseldorfu jsem absolvoval všechny závody. A všude jsem skončil do desítky. Vypadá to prostě slibně. Hodně slibně, protože třeba start v Davosu mně potvrdil, že i rychlostně na největší soupeře mám,“ pochvaluje si Lukáš Bauer úvod sezóny, do níž vkročil s obdobnými cíli – opět uspět v etapovém Tour de Ski, dosáhnout na medali na únorovém světovém šampionátu a pochopitelně se prosadit při konečném účtování Světového poháru.

„Bude to těžké, ale z cílů neslevuji. Záležet bude samozřejmě na zdraví, ale i v tomto směru si letošní Vánoce pochvaluji. Zatímco v minulých letech děti doma chrchlaly, kašlaly a smrkaly, letos jsme všichni v pořádku,“ kvituje třiatřicetiletý lyžař, že u nich doma na Božím Daru letos neřádí žádná chřipka, viróza či tradiční nachlazení.

Na ostře sledovanou Tour de Ski vyrazí Lukáš Bauer naplněn zvědavostí, jak jsou na tom jeho největší soupeři. „Letos to bude hodně vyrovnaný podnik, protože přibylo bonusových prémií, takže se bude daleko víc závodit. Jsem zvědav hlavně na ruské běžce, kteří loni touto dobou výkonnostně odcházeli, což zřejmě letos platit nebude. Legkov vypadá výborně, Vylegžanin také, Nor Northug při posledních startech potvrdil, že je zase zpátky, Švýcar Cologna má také fazónu,“ vypočítává Lukáš Bauer seznam rivalů, s nimiž si to v Oberhofu rozdá.

„Teď už se toho moc stihnout nedá. Takže po vánočním odpočinku doladím rychlost a devětadvacátého prosince vyrážím směr Oberhof.“

Reklama