Hlavní obsah

Začíná skokanská Tour. Janda si vezl i podložku pod záda

Václav ProcházkaPrávo

Ač Jakub Janda nehodlá v příštích dnech obývat obyčejné turistické ubytovny či dokonce jen stan, bral do Alp i pomůcku skromných cestovatelů: podložku pod záda. A v luxusu alpských hotelových domů k ní v tradiční nejistotě skokanské formy upře své naděje.

Foto: Sport.cz

Janda na Turné vezl i podložku pod záda

Článek

„Víc ukáže až první závod,“ nechce frenštátský lyžař komentovat vyhlídky při Turné čtyř můstků, dnes startujícím kvalifikací v Oberstdorfu. Jasno má spíše o tom, že zřejmě stále více bude v péči fyzioterapeuta Švece a že bude asi spát na zemi. Tedy na karimatce.

Postele v hotelích na severu v úvodu SP jeho zádům přitížily. A lůžko v Engelbergu na svých internetových stránkách připodobnil ke kanoi… „Když jsem byl mladší, tak jsem problém se zády nevnímal. Je to věkem,“ tvrdí dvaatřicetiletý matador.

Formu ladil v Polsku

Vánoce si užil poprvé i s maličkým synem Oliverem, ale jinak běh dnů kolem svátků měl pro nejlepšího českého skokana standardní podobu. Ještě den před štědrovečerní nadílkou sázel v polském Szczyrku jeden tréninkový pokus za druhým, ladil na prestižní Turné.

„Je pořád nejsledovanější,“ připomíná Janda. Sám kdysi nechyběl u obrazovky. „Hlavně na Nový rok,“ vybavuje si dobře. Později vystoupal i k triumfu při velkolepé akci spojující už podevětapadesáté závody na můstcích v Oberstdorfu, Ga-Pa, Innsbrucku a Bischofshofenu.

Teď hledá superfazónu, jež ho zdobila v sezóně 2005/06. Ani poslední zastávka – Engelberg – Jandovi, 25. skokanovi SP, nesedla, jak by chtěl. Ač si tam připsal top výsledek sezóny, 15. příčku. Poslední stupně jsou dávnou vzpomínkou: 5. března 2006 v Kuopiu. Minulé umístění mezi deseti: letos v únoru sedmý ve Willingenu… „Ale chci co nejlepší výsledek,“ přeje si.

Program 59. Turné
Oberstdorf (HS 137):
28. 12. v 15.45 – kvalifikace
29. 12. v 15.45 – I. a II. kolo.
Ga-Pa (HS 140)
31. 12. v 13.30 – kvalifikace
1. 1. ve 13.45 – I. a II. kolo.
Innsbruck (HS 130):
2. 1. ve 13.30 – kvalifikace
3. 1. ve 13.30 – I. a II. kolo
Bischofshofen (HS 140)
5. 1. v 15.45 – kvalifikace
6. 1. v 15.45 – I. a II. kolo.

Reklama