Hlavní obsah

Bauer může získat v Tour de Ski hattrick, ale adeptů na titul je moc

OBERHOF

Popáté odstartuje na Silvestra Tour de Ski, etapový závod v běhu na lyžích v rámci Světového poháru, a potřetí může mít českého vítěze. Lukáš Bauer už ovládl dva ročníky a také letos míří vysoko - chce na stupně vítězů. Závod začne v Oberhofu a skončí 9. ledna stoupáním na sjezdovku Alpe Cermis v Itálii.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Lukáš Bauer (vpředu) při tréninku na dachsteinském ledovci.

Článek

Třiatřicetiletý Bauer nebude mít jako obhájce prvenství jednoduchou roli. Ve výborné firmě jezdí vedoucí muž SP Rus Alexander Legkov, silný bude Švýcar Dario Cologna, Kazach Maxim Vylegžanin a norský vládce minulé sezony Petter Northug.

"Čeká nás více vyrovnaná Tour, než tomu bylo v předchozích sezónách. Bude to těžké, ale ze svých cílů slevovat nebudu," řekl Bauer při vyhlášení ankety Sportovec roku 2010, v které obsadil i díky letošní výhře na Tour de Ski druhé místo.

Chybí jen nemocný Magál

Spolu s Bauerem odstartují do Tour de Ski ještě Martin Jakš, Martin Koukal a sprinter Dušan Kožíšek, který odstoupí po Toblachu. Chybí nemocný Jiří Magál.

"Cíle je složité vyslovovat. Lukáš by chtěl být do tří, já si myslím, že do pěti to bude super. Jakš by mohl bojovat o patnáctku, pokud podá výkony jako na začátku sezony a nějaký závod vyloženě nezazdí," řekl kouč Miroslav Petrásek. "Rád bych zajel prolog kolem desátého místa a celkově byl do patnácti," uvedl Jakš.

Bauer sice ztrácí ve sprintech, ale potřebné vteřiny dohání v distančních závodech. A jeho doménou se stal finiš Tour - výběh do sjezdovky Alpe Cermis. "Závěrečné stoupání na Alpe Cermis je magické," řekl běžec z Božího Daru před sezónou.

V uplynulém ročníku deklasoval v tomto stoupání Northuga. "To je Petterova slabina," řekl norské televizi NRK Carl Henning Gran, bývalý trenér norských běžců. "Petter musí mít před Cermis náskok minuty, aby vyhrál," mínil Gran.

Zálusk na vítězství si dělá i Legkov

Zálusk na premiérový triumf si dělá Legkov. Na úvod sezóny vyhrál minitour a poté prohlásil: "Chtěl bych vyhrát i Tour de Ski." Formu potvrdil i v dalších závodech. "Věřím si. Nikdo netrénuje tak tvrdě jako já," řekl po závodech v La Clusaz.

"A uvidíme, jak na tom budou Švédové," upozornil Petrásek. Marcus Hellner, Daniel Rickardsson a Johan Olsson by také mohli výrazně promluvit do závodu.

Běžkyně na lyžích se mohou těšit na napínavý boj. Tour totiž vynechává dosavadní suverénka sezóny Marit Björgenová, která vyhrávala závody s velkým náskokem, ale před Tour dává přednost přípravě na únorové MS v Oslu.

Šanci obhájit triumf má Polka Justyna Kowalczyková. Po roční pauze se vrací na start Švédka Charlotte Kallaová, která vyhrála Tour v roce 2008.

Celkový vítěz si připočte 400 bodů do SP a vítěz každé etapy dostane 50 bodů. Muže čeká minimálně 105,15 km, ženy 58,9 km.

Nejlepší lyžaři dostanou z dotace, která činí více než milión švýcarských franků (asi 18 miliónů korun), prémii 150.000 franků (přes 2,6 miliónu korun).

Program Tour de Ski 2010/2011:
Oberhof (Německo)
31. prosince - prolog: 12:45 ženy 2,5 km, 15:00 muži 3,75 km volnou technikou,
1. ledna - 11:15 ženy 10 km, 12:45 muži 15 km klasickou technikou s handicapovým startem,
Oberstdorf (Německo)
2. ledna - sprinty na 1,2 km klasicky: 12:30 kvalifikace, 14:30 finále,
3. ledna - skiatlon: 12:30 muži 10+10 km, 15:45 ženy 5+5 km,
Toblach (Itálie)
5. ledna - sprinty 1,2 km volnou technikou: 12:15 kvalifikace, 14:15 finále,
Cortina d'Ampezzo - Toblach (Itálie)
6. ledna - 11:45 muži 35 km, 14:00 ženy 15 km volnou technikou s handicapovaným startem,
Val di Fiemme (Itálie)
8. ledna - 12:30 muži 20 km, 15:30 ženy 10 km klasickou technickou s hromadným startem,
9. ledna - 12:30 ženy 9 km, 14:30 muži 10 km volnou technikou s handicapovým startem - finiš s výstupem na sjezdovku Alpe Cermis.

Reklama