Hlavní obsah

Šlesingr přespurtoval Björndalena a štafeta biatlonistů skončila v Oberhofu druhá

OBERHOF

Česká štafeta biatlonistů ve složení Zdeněk Vítek, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr skončila v závodě Světového poháru v německém Oberhofu na druhé příčce. O tu v závěrečném finiši bojovali Šlesingr a Nor Ole Einar Björndalen. Český reprezentant norskou legendu v cílové rovince přespurtoval. Zvítězili domácí Němci.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Biatlonista Michal Šlesingr (vpravo) se raduje po vítězném spurtu nad Norem Ole Einarem Björndalenem.

Článek

"Uf, to byly nervy," řekl bezprostředně po závodě český trenér Ondřej Rybář na webu biatlonového svazu. "Podmínky byly velmi náročné a skutečným vítězem je asi vítr, ale kluci se s ním vypořádali výborně. Nepanikařili a bojovali," pochválil své svěřence.

Trenér věřil, že dobrý výsledek v závodě štafet jednou přijde. "Už v Hochfilzenu kluci naznačili potenciál, vždyť zůstali jen dvacet sekund za třetím místem. Myslím si, že máme na to se do osmého místa pohybovat pravidelně."

Česká štafeta zopakovala stříbro ve Světovém poháru po více než deseti letech. Čtveřice Petr Garabík, Ivan Masařík, Roman Dostál a Vítek doběhla druhá v italské Anterselvě v prosinci 2000. Tehdy porazil Björndalen ve finiši Vítka.

V Oberhofu zkušený Vítek štafetu rozbíhal a za silného mrazu i větru se díky přesné střelbě vstoje dostal do čela. Na druhém úseku měl dokonce půlminutový náskok. Výkony na střelnici však v každém kole značně míchaly pořadím a poté, co musel Soukup na trestný okruh, to s českými šancemi na stupně vítězů nevypadalo příliš dobře.

Od poloviny závodu se v čele pevně usadili Němci a do cíle si nakonec dovezli bezpečný náskok více než dvou minut. Ve složení Stephan, Wolf, Peiffer a Greis slavili první výhru od olympiády v Turíně 2006.

Německý biatlonista Michael Greis dojíždí do cíle štafetového závodu v Oberhofu.foto: ČTK/AP/Jens Meyer

Daleko za nimi vrcholil dramatický souboj o další příčky. Moravec sice také musel na trestný okruh, ale finišmanu Šlesingrovi předal na šestém místě s nevelkou ztrátou na třetí Rusko.

Dvojnásobný medailista z MS Šlesingr předvedl na posledním úseku skvělý běh, a i když vstoje čtyřikrát minul terč, na své soupeře ještě nějaké sekundy získal. "Michal se na rozdíl od soupeřů dobře vypořádal s poslední položkou. Byl tam vítr, únava i nervy, ale Michal to ustál. To bylo rozhodující," uvedl Rybář.

Jediným, kdo při střelbě nechyboval, byl Björndalen a při výjezdu ze střelnice se zařadil za Šlesingra, který dokončil trestné kolo. Před cílovou rovinkou jel první Šlesingr a čekal na Norův nástup. Björndalen zkusil zaútočit, ale český biatlonista jeho nástup zachytil a slavného soka porazil.

"Michal je náš nejlepší finišman, a kdyby s Ole Einarem prohrál, už bych nevěděl, koho bych měl na tento úsek postavit. Závěr byl strhující a jsem šťastný, že Michal ukázal svoji sílu. Ale on ji vlastně ukázal celý tým," uzavřel Rybář.

Trenér chválil nejen všechny svěřence, ale také servis. "Na trati bylo vidět, že lyže nám jedou opravdu dobře. I tato skutečnost je nedílnou součástí úspěchu. Měli jsme formu, dobré lyže i štěstí," řekl Rybář.

Světový pohár v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Muži - štafeta na 4x7,5 km:
1. Německo (Stephan, Wolf, Peiffer, Greis) 1:23:53,0 (2 tr. okruhy+16 dobíjení), 2. Česko (Vítek, Soukup, Moravec, Šlesingr) -2:22,8 (3+14), 3. Norsko (Os, Berger, Brattsveen, Björndalen) -2:24,0 (6+14), 4. Ukrajina -2:44,2 (5+14), 5. Slovinsko -2:55,7 (5+16), 6. Francie -2:55,8 (6+16).

Reklama

Související témata: