Hlavní obsah

Hájek věří, že mu lety v Harrachově opět zvednou sebevědomí

HARRACHOV

Skokan na lyžích Antonín Hájek vzhlíží k počasí a věří, že se o víkendu v Harrachově bude létat. Závody Světového poháru mu totiž mohou po nevýrazném začátku sezony zvednout sebevědomí. I vinou špatných výkonů vynechal Turné čtyř můstků, soustředil se proto na přípravu na svou silnou disciplínu a těší se, jak ho budou při letech za 200 metrů skoky zase bavit.

Foto: ČTK/AP

Český skokan na lyžích Antonín Hájek

Článek

Ve čtyřech závodech SP totiž ani jednou nepostoupil do druhého kola. V minulé sezoně však lety ani jednou nepokazil, třikrát byl do osmého místa a osmý skončil i na mistrovství světa v Planici, kde navíc předvedl parádní let 236 metrů, český rekord a třetí výkon historie. "Lety mi vždycky šly a věřím, že to zase na mamutu bude dobré. Navíc když je to doma," prohlásil v rozhovoru pro ČTK harrachovský rodák Hájek.

Na mamutím můstku se před závody trénovat nesmí, proto třiadvacetiletý závodník vzal zavděk velkým můstkem v Klingenthalu nedaleko za českými hranicemi, kde skákal ještě ve středu odpoledne. "Skákal jsem tři dny, bylo dobré počasí, všechno vyšlo," popisoval.

Přesto cítil, že mu ještě něco k psychické pohodě chybí. "Skoky nejsou, jak bych si představoval. Chce to ještě víc sebevědomí a uvolněnosti, potřeboval bych, aby se mi závody povedly. Chybí kousek," uvedl.

Problém má v nájezdovém postavení, na kterém pracoval především. "Pořád se v tom necítím, ale při letech je to všechno jiné. Jsou jiné nájezdové rychlosti, bude to lepší," poznamenal.

Záblesk zlepšení přitom zažil před Vánoci právě v Harrachově, kde byly dva závody Světového poháru na velkém můstku zrušeny. Odskákalo se jediné kvalifikační kolo, které Hájkovi vyšlo. "Vypadalo to tam na zlepšení, takže bych to o víkendu rád potvrdil," řekl.

Aby rozbil stereotyp, sáhl před prosincovými zrušenými závody k netradičním tréninkovým metodám - skoky na běžkách, přeskakování laťky na bruslích nebo botách s kluzkou podrážkou. "Tentokrát nebyly žádné extrémy," pravil.

Chce za 200 metrů

K formě mu prý může pomoci i video z jeho rekordního loňského letu, které v Harrachově běželo v prosinci v interním televizním okruhu pořád dokola. "Mohli by to zase pustit, abych se rozpomněl," usmál se.

Takřka před třemi lety měl v Harrachově těžkou autonehodu, při níž málem zemřel. Do skokanské špičky se ale dokázal vrátit a loňskou formu chce potvrdit i letos. "Chci určitě za dvě stě metrů, aby mě to bavilo, 180 metrů by moc zábava nebyla," prohlásil.

"Povinností je druhé kolo a spíš někde v první polovině," podotkl. Chce, aby přijelo co nejvíc soupeřů, byť někteří harrachovské závody po Turné čtyř můstků vynechají. "Abych měl porovnání," vysvětlil.

Prestižní Turné sleduje a je v kontaktu i s ostatními českými skokany. Protože v Harrachově může skákat národní skupina, na startu bude českých letců plno. Svůj start údajně zvažuje pouze Jakub Janda.

"Radši bych tam byl než na to koukat v televizi, ale nebyla forma, bylo lepší potrénovat. Ale je vidět, že problémy mají i ostatní, není to vůbec ideální," řekl Hájek k nevýrazným výkonům českých skokanů na Turné.

Sedmý muž z olympiády ve Vancouveru, který se celkem šestkrát vešel do nejlepší desítky v závodu Světového poháru, doufá, že se bude o víkendu létat. Ode dneška se totiž má počasí zhoršit, má se oteplit, začít pršet a hlavně foukat. Kvůli tomu byly zrušeny prosincové závody.

"Teď je výborné počasí, ale od čtvrtka nic moc. Sleduji to, protože se modlím, aby se skákalo. Bylo by to hodně špatné, kdyby ze čtyř závodů nevyšel ani jeden," dodal Hájek.

Reklama