Hlavní obsah

Hájek před Harrachovem: Mamut? Strach nemám a chci letět za dvě stě

Václav ProcházkaPrávo

Skokané na lyžích mají za sebou prestižní Turné čtyř můstků, v němž se českým reprezentantům vůbec nedařilo. Šanci na nápravu budou mít o víkendu v domácích podmínkách při letech na proslulém harrachovském "mamutu". Na závody už se moc těší český specialista na lety Antonín Hájek, který na prestižním turné chyběl. "Na lety spoléhám," řekl v rozhovoru pro Právo Hájek.

Foto: Vít Chalupa

Skokan na lyžích Antonín Hájek se připravoval s běžkama, teď se těší na lety v Harrachově.

Článek

V Harrachově budete o víkendu létat, ale prestižní skokanské Turné bylo kvůli předešlým nezdarům bez vás. Jaký jste měl pocit, když jste kolegy sledoval v televizi?

"Mrzelo mě, že tam nejsem. Ale bylo to pro mě lepší. Třeba bych se tam zvednul, člověk nikdy neví, mohlo se to povést. Pro mě však je výš mistrovství světa i harrachovský závod poháru, tak to snad takhle bylo výhodnější."

Jak se sám cítíte po dočasném přesunu do závodů nižší kategorie a pár dnech tréninku v Klingenthalu?

"Něco jsem zlepšil, myslím, že to před lety není špatné."

Blíží se to třeba aspoň trochu pocitům a pokusům, které jste předváděl loni na olympiádě a třeba i mistrovství světa v letech?

"Netroufnu si říct. Je třeba i sebevědomí, a to je v hlavě. Je to o tom, udělat nějaké dobré skoky."

Lety jste v minulé zimě nikdy nepokazil, býval jste do desítky. V Planici jste navíc předvedl 236 metrů, český rekord. V čem to je pro vás na mamutím můstku o tolik příjemnější?

"Ve vyšší rychlosti se mi všechno dělá lehčeji."

U harrachovského areálu jste léta bydlel, znáte ho skvěle.Nedalo se třeba ještě proti soupeřům něco málo tréninkově nalétat, jak to kdysi dělávali vaši předchůdci?

"Chuť by byla, ale před leteckými závody se mimo oficiální pokusy trénovat nesmí."

Zkraje sezóny jste si pochvaloval přípravu, nesmírně jste věřil tomu, co jste dělal v létě. Nezměnil jste teď přece jen něco podstatného?

"Zásadně ne, i když jsem skoky nezvládal technicky. Jsem ve všem lepší než loni. V dynamice i dalších měřitelných věcech. Věřím, že výsledky přijdou."

Na víkendové závody opravdu hodně sázíte. Dokážete si představit, že by to dopadlo jako v prosinci při klasickém svěťáku, kdy se neuskutečnilo ani jedno soutěžní kolo?

"Nevypadá to podle předpovědí tak úplně růžově. Na lety ale opravdu spoléhám, věřím, že se od nich odrazím dál do sezóny. Osobně by pro mě bylo špatné, kdyby se nelétalo, ještě horší rána by to ale byla pro pořadatele."

Nepomůže vám k lepšímu výsledku třeba i to, že konkurence těsně po Turné a na obávaném můstku může být přece jen méně početná?

"Vím, že nebudou Japonci, ti už odjeli domů, kde pak mají svěťák. Jinak ale špička dorazí."

Skoky a lety jsou i o vybavení. Dumal jste, co vylepšit v tomto směru?

"Mluvil jsem o tom s trenérem Jiroutkem. S kombinézami je to letos smůla, měl jsem tři nové, jednu ještě za vlastní peníze, ale nesedly mi. Na lety mám novou."

Jaké vůbec máte vzpomínky na mamuta v Harrachově?

"Dobré, ale závodil jsem na něm jen jednou. Odlétalo se jediné kolo, skočil jsem přes dvě stě. To chci, to mě baví."

Tenhle můstek je pro mnohé, třeba i pro Jakuba Jandu, strašákem. Co pro vás?

"Nemám strach, těším se, i když jeden dva pokusy respekt bude."

Reklama

Související témata: