Hlavní obsah

Bauer před MS zapracuje na klasice. Cítí, že už to není zbraň jako kdysi

PRAHA

Vytyčený cíl naplnil, byť v jednu chvíli sám pochyboval. Běžec na lyžích Lukáš Bauer přivezl z letošní Tour de Ski trofej pro třetího nejlepšího závodníka. S úsměvem, ale unavený jako pes. Týden hodlá odpočívat a pak se vydá na cestu za další metou: na konci února startuje na slavném Holmenkollenu světový šampionát lyžařů-klasiků. A česká jednička se ani z Norska nehodlá vracet s prázdnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lukáš Bauer na tiskové konferenci

Článek

„Převládá únava, na druhou stranu ale radost z toho, že se mi podařilo splnit první cíl letošní sezóny a být mezi prvními třemi. Nebylo to vůbec jednoduché, Tour se vůbec nevyvíjela tak, jak jsem si představoval. Nakonec se to ale povedlo,“ vyprávěl Bauer při pondělním setkání s novináři, na které zamířil po noční jízdě z Val di Fiemme.

Po pěti odjetých ročnících Tour je závodník z Božího Daru jejím nejúspěšnějším účastníkem. Dvakrát celkové pořadí ovládl, letos přidal bronzové umístění. „Být v roli obhájce není jednoduché, tlak je větší. I po nepovedeném závodě se o vás zajímají novináři, neustále jste pod palbou otázek, zda jedete podle taktiky a podobně. To není moc příjemné, když se pohybujete kolem třináctého místa a pořád vám chybí krok k tomu, aby vás to nakoplo do desítky,“ líčil.

Právě z desátého místa startoval do poslední etapy s již proslulým výjezdem strmou sjezdovkou Alpe Cermis. Stejně jako loni Bauer v hrozivém krpálu zajel nejlepší čas a prodral se na třetí pozici. „Byl z toho sice nejlepší čas, ale že bych si to nějak užíval, to ne. Chvíli jsem to dokonce viděl skepticky,“ přiznal dvojnásobný medailista z her ve Vancouveru.

Na třetí pozici nakonec vystřídal svého reprezentačního kolegu Martina Jakše, který místo na stupních vítězů držel po předposlední etapě a v průběhu celé Tour o sobě dával hodně vědět. A Bauer se musel smířit s dalším konkurencí. „Přiznávám, že jsem mu během Tour trochu záviděl, na co sáhl, to se mu povedlo. Ale v poslední etapě jsem mu to vrátil i s úroky,“ poznamenal se smíchem Bauer.

Lukáš Bauer s trofejí z Tour de Skifoto: Právo/Milan Malíček

Tour jej ale přesto donutila k zamyšlení: v minulosti se mohl spolehnout na svou klasickou techniku, letos ale hlavní devíza nefungovala podle představ. Současně cítil rezervu v naladění formy. „Bylo vidět, že jsem připraven dobře, forma se ale nedostavila v pravý čas. A na klasických úsecích jsem se trápil s lyžemi. Cítíl jsem, že už to není tak silná zbraň jako jindy,“ přemítal Bauer.

Do světového šampionátu proto hodlá najít příčinu problémů a odstranit je. „Budu na tom muset zapracovat. I se servisem v ohledu výběru lyží. Navíc jsem domluvený s Fischerem na intenzivnějším testování nových lyží a možná i nahrazení stávajících párů,“ prozradil Bauer, jehož před startem MS čeká na konci ledna závod v estonském Otepää, kde bude útočit na čtvrtý triumf v řadě, a generálka na šampionát v norském Drammenu.

Navíc zvažuje, že na mistrovství vynechá úvodní skiatlon a soustředí se na klasickou patnáctku, která se tentokrát v rámci distančních závodů jede až jako druhá v pořadí. „Je tady taková úvaha, uvidíme,“ podotkl třiatřicetiletý běžec.

V nejbližších dnech si ale po úmorném období hodlá užít rodiny. „Tréninku bude minimum, v plánu je hlavně odpočinek. A vodění dětí do školy a školky,“ těšil se na „obyčejné“ starosti. Jistotou má také v tom, že o víkendu nebude startovat ve sprintech SP v Liberci. „Tak to je jasné, myslím, že své sprinterské kvality jsem během Tour jasně prokázal,“ uzavřel se smíchem milovník dlouhých tratí.

Reklama