Hlavní obsah

Jakšovi Tour sedí. Až na ten extrém na sjezdovce, říká Bauerův stín

Krutý výjezd na Alpe Cermis opět jasně rozdal karty. A naději českého běhu na lyžích Martinu Jakšovi dal jasný vzkaz: jsi na dobré cestě, ale tvůj čas ještě nepřišel. Čtyřiadvacetiletý závodník před závěrečnou brutální etapou atakoval stupně vítězů, nakonec cílem projel osmý. Dlužno dodat, že maximálně spokojený.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Jakš s přítelkyní Helenou Kreuzigerovou, sestrou vynikajícího cyklisty Romana Kreuzigera.

Článek

Jakš do poslední etapy vyrážel jako třetí muž průběžného pořadí, na vrcholu Alpe Cermis ale slavil konečné třetí místo jeho reprezentační kolega, mnoha vavříny ověnčený Lukáš Bauer, který na sjezdovce nechal skupinu bojující o bronz daleko za sebou. „Mně to extrémní stoupání nesvědčí. Raději mám profilové tratě, kde se za to může vzít do kopce, ale je i čas na odpočinek. Dlouhé kopce samozřejmě trénujeme, ale Alpe Cermis je extrém,“ vyprávěl majitel bronzu z olympijské štafety ve Vancouveru po návratu z Val di Fiemme.

Po dvou výsledkově slabých letech se Jakš opět začíná prosazovat mezi světovou špičku. A na Tour ukázal, že patří k nejkomplexnějším běžcům. I proto byl až do poslední etapy před Bauerem, který tradičně ztrácel po sprinterských etapách. „Je samozřejmě spousta oblastí, kde se musím zlepšit, v ničem extra nevynikám. Na druhou stranu nemám nikde extra problém. I proto mi Tour vyhovuje. Jsem schopný získat něco ve sprintu, dostat nějaké bonusové vteřiny, jet s balíkem. Proto jsem v hodnocení relativně vysoko,“ přemítal mistr světa do 23 let z roku 2008.

Martin Jakš (třetí zleva) finišuje v Oberstdorfu pro třetí místo ve čtvrtém dílu Tour de Ski.foto: ČTK/

Vědět o sobě dal už o dva roky dříve, kdy na juniorském šampionátu v Kranji posbíral stříbro a bronz. Pro druhé místo si ve Slovinsku na trati deset kilometrů klasicky dojel za Norem Petterem Northugem a před Švýcarem Dariem Colognou. Tehdy neznámí mladíci, dnes velká jména běžeckého lyžovaní a vládci letošní Tour. „Uvidíme, jak to bude v dalších letech. Už teď se prosazují další mladí, třeba Kanaďan Alex Harvey,“ poznamenal Jakš.

Na delších tratích ale běžci zrají jako víno, vždyť i Lukáš Bauer se první velké medaile dočkal až v 29 letech na olympijských hrách v Turíně. „Zkušenosti ukazují, že ideální věk začíná ve dvaceti sedmi, největší forma pak přichází kolem třicítky,“ přitakal Jakš s vědomím, že není kam spěchat. „Samozřejmě bych to rád dotáhl ještě výš, kvůli tomu trénuju. Ale nepředbíhejme. Uvidíme,“ dodal závodník ze Železné Rudy.

Reklama

Související témata: