Hlavní obsah

Když má den 29 hodin. Skokani se vydali na dlouhou cestu do Japonska

PRAHA

Úmorné harcování českých skokanů na lyžích nekončí. Po rychlopřesunu z Turné čtyř můstků na víkendový Světový pohár v letech do Harrachova vyrážela družina trenéra Davida Jiroutka v úterý za dalším dílem SP do japonského Sappora. V čele s hrdinou harrachovského závodu Romanem Koudelkou čekala skokany bezmála třicetihodinová cesta...

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Vídeň hlásí mlhu, museli jsme přebukovat letenky. Vyrážíme přes Mnichov, v Tokiu budeme přesedat z jednoho letiště na druhé…,“ vzkazoval trenér David Jiroutek dnes před polednem z Ruzyně pro server www.skifyling.cz.

Do Japonska letí pětice Koudelka, Sedlák, Matura, Hlava a Hájek. Zkušený, ale unavený Janda zůstává doma ve Frenštátě a bude trénovat v polském Zakopaném, kde se chystají tři závody příští víkend. „To je můj oblíbený můstek, tam bych se chtěl posunout zase nahoru,“ vysvětlil.

Většina světové špičky v čele s lídrem sezóny Morgensternem, nebo Malyszem do Asie letí. Přibyde i kompletní japonský tým s legendárním Kasaiem a nadějným Item, ti se namísto harrachovských letů chystali už doma.

„Moc se netěším na tu dlouhou cestu. Radši lítám na lyžích než v letadle, tam to nemůžu ovlivnit,“ říkal Roman Koudelka, hrdina víkendových letů v Harrachově. „Já věřím, že se Koudy udrží na úspěšné vlně a přestane se bát kvalifikací. To ho zbytečně stresovalo a omezovalo. Výkonností patří do elitní světové patnáctky za každých okolností,“ povzbuzuje ho kouč Jiroutek.

Trojice Sedlák, Matura a Hlava by měla potvrdit harrachovský vzestup. „Já mám Japonsko moc rád, líbí se mi jejich kultura, chování lidí,“ těší se Jan Matura, který tady na sapporské Okurayamě zaznamenal dosud nejlepší výsledek kariéry – v roce 2006 obsadil 9. místo.

Bohužel ani na Čerťáku nenalezl ztracenou pohodu letec Hájek. „Normálně potrénujeme a uvidíme. Chceme, aby se dostal na svoji úroveň, pak by měl sbírat body i on,“ tvrdí trenér.

Reklama

Související témata: