Hlavní obsah

Na MS snowboardistů se představí rekordní česká výprava

Rekordní česká výprava se zúčastní mistrovství světa snowboardistů. Šampionát odstartuje velkou podívanou při mužském Big Airu v sobotu v Barceloně, pak se přesune do La Moliny. České barvy bude hájit šestnáct reprezentantů. Deváté MS pod hlavičkou mezinárodní federace FIS má mít rekordní účast i celkově, přihlášeno je 370 závodníků z 44 zemí.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Snowboardcrossař Michal Novotný během olympijského závodu

Článek

Ve freestylu se představí jezdící trenér Martin Černík, Jan Nečas, Petr Horák a Šárka Pančochová. Tým snowboardcrossařů vede Michal Novotný a následují ho David Bakeš, Emil Novák, Klára Koukalová, Martina Krejčová, Kateřina Chourová a Eva Samková, úřadující juniorská mistryně světa. O čtvrtém muži na startu rozhodne trenér před závodem.

V alpských disciplínách, paralelním slalomu a paralelním obřím slalomu se objeví kvarteto Petr Šindelář, Martin Glajch, Viktor Brůžek a Ester Ledecká.

První vstoupí do šampionátu už v sobotu muži. V Barceloně je čeká Big Air, ale šance si freestylisté dělají především ve slopestylu, který figuruje v programu mistrovství světa poprvé. "Protože se uvažuje, že bude v programu olympiády v Soči 2014," řekl Černík. Naděje na dobré umístění dává devatenáctiletému Horákovi a Pančochové. "Mohlo by se jim v něm vést dobře," řekl Černík.

Pančochová odletěla na MS povzbuzena druhým místem ve slopestylu na prestižním podniku Evolution 2011 v Davosu, kde prohrála jen s Američankou Jamie Andersonovou. Juniorská mistryně světa v Big Air z roku 2008 přitom startovala po loňské operaci přetržených vazů v koleni teprve podruhé. "Doufám, že ten výsledek brzy zopakuji," řekla v Davosu Pančochová.

Černík, jenž působí v roli trenér i závodníka, doufá, že je v 34 letech mezi startujícími naposledy. "Jenom zaplácávám díru za chybějící mladé. Věřím, že příště už bude dost českých jezdců, kteří pojedou," uvedl.

Určité naděje na dobré umístění si dělal další ze zkušených jezdců snowboardcrossař Novotný. "Jedu tam s otevřeným srdcem a myslí a s tím, že se mi jezdí dobře," řekl dvojnásobný vítěz závodu Světového poháru, jehož nejlepším výsledkem z MS je 28. místo. "Kotníky už nebolí, mám výborný a rychlý prkno, který má nový tvar. Tak to třeba vyjde," nadhodil Novotný.

K favoritům patří Číňané, Kanaďané, kterých bude na MS 47, a samozřejmě Američané. Ambice na zlato si dělá třeba snowboardcrossař Nate Holland, pětinásobný vítěz X-Games. Spekulovalo se o startu hvězdného Shauna Whita ve slopestylu, ale v americké nominaci se nakonec neobjevil.

Program MS:
Barcelona:
15. ledna, Big Air (pouze muži).
La Molina:
17. ledna, kvalifikace snowboardcross,
18. ledna, finále snowboardcross,
19. ledna, paralelní obří slalom,
19. ledna, kvalifikace U-rampa,
20. ledna, finále U-rampa,
21.ledna, paralelní slalom,
21. ledna, kvalifikace slopestyle,
22. ledna, finále slopestyle.

Reklama