Hlavní obsah

Čeští skokani přistáli v Sapporu až napotřetí, Koudelka líbal křížek na krku

SAPPORO

Letěli do Japonska o den dřív, aby využili tamní můstky v Sapporu k tréninku, na cestě ale byli čeští skokani na lyžích neočekávaně více než 29 hodin. Navíc pětice Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Roman Koudelka, Jan Matura, Borek Sedlák a trenér David Jiroutek prožila ve větru a hustém sněžení dramatické přistání, které se zdařilo až na třetí pokus. V Sapporu jsou dva závody SP na programu o víkendu.

Článek

Pilot se pokusil navést stroj na přistávací dráhu, ale přistát kvůli větru nemohl. Manévr zopakoval ještě jednou a až třetí pokus se vydařil. "Let byl skutečně brutus," řekl Jiroutek v tiskové zprávě.

To byl zážitek zejména pro Koudelku; třetí muž z posledního Světového poháru v letech v Harrachově totiž létání nesnáší. "Roman (Koudelka) dokonce líbal křížek na krku. Když jsme na třetí pokus dosedli, letadlem se nesl potlesk a nejvíc tleskal právě on," popisoval kouč situaci na palubě.

Pokud by se přistání nezdařilo, tak by podle informací palubního personálu letadlo zamířilo zpět do 1100 kilometrů vzdálené japonské metropole.

Každý měl pro sebe čtyři sedačky

V letadle tak skokani strávili 13 hodin čistého času i proto, že ve Vídni výprava musela vinou mlhy změnit letenky přes Mnichov. Z Německa do Tokia však bylo letadlo téměř prázdné, každý ze skokanů tak měl pro sebe čtyři sedačky a pohodlně při klidné cestě spal.

V Sapporu napadlo za poslední den přes 20 centimetrů sněhu. Přesto skokani absolvovali při tréninku čtyři skoky. "Byl jsem s nimi spokojen. Zdá se, že jsme si pohodu z Harrachova dovezli až do Japonska," glosoval Jiroutek, podle něhož o závodu rozhodne především počasí. Podle předpovědi má stále sněžit a foukat vítr.

V pátek je na pořadu kvalifikace. Sobotní závod by měl začít v 9:00 SEČ, start nedělního klání je ve 2:00.

Reklama