Hlavní obsah

Za nepovedenými slalomy lyžařky Záhrobské prý stojí špatný materiál

Nevhodné boty a špatná deska pod vázáním na lyžích byly prý příčinou nevýrazných výkonů Šárky Záhrobské v posledních dvou slalomech Světového poháru. V Záhřebu byla po pokaženém prvním kole nakonec devatenáctá, v minulém dílu ve Flachau dokonce po sedmi letech nedojela do cíle prvního kola. Hned po závodech si stěžovala na lyže, které její tým nechal podrobit zevrubnému zkoumání přímo v centrále firmy Head.

Foto: Tomáš Lisý

Šárka Záhrobská si stěžuje na vybavení.

Článek

"Není to žádné drama, ale řešili jsme to, protože to už druhý závod nebylo dobré," řekla ve čtvrtek Záhrobská. "Ne vždy to ale musejí být lyže," upozornila, že nakonec šlo o jiný technický problém. "Šlo o boty a také o desku, která je pod vázáním. Tyhle dvě věci nefungovaly. Lyže byly v pořádku a ostré dost," vysvětlovala lyžařka příčinu potíží.

Záhrobská nemá jeden pár lyží na celou sezónu, protože jeho hrany by takovou zátěž nevydržely. Používá však stejný model s týmiž parametry a k jinému sahat nebude. "Velký vliv měly i boty. Testovali jsme je na normálním sněhu, ale na ledu najednou tak dobře nefungovaly. Vrátím se k botám, v nichž jsem jela v Courchevelu, v Levi a Aspenu," uvedla.

Specialisté z lyžařské firmy zjistili, že podložka nedržela vázání dokonale a přenos sil na lyže nebyl přesný. "Rozebrali lyže a podložku a zjistili, že to nefunguje," řekla Záhrobská. "Materiál má velký vliv na výkon a zaznamenává obrovský vývoj," pravila lyžařka.

Záhrobská vynechá sobotní závod v obřím slalomu v Mariboru, aby mohla testovat nové lyže s novou deskou pod vázáním, a také proto, že s vysokým startovním číslem by na rozmoklé trati neměla moc šancí. "Prší tady už dlouho, jestli se obřák vůbec pojede. Potřebujeme testovat, protože dneska jsme se na svah kvůli počasí vůbec nedostali, den se bude hodit," řekla.

Už při dvou nepovedených slalomech Záhrobská věděla, že problém není v ní samé, ale v materiálu. "Při tréninku jezdím dobře, ale zatím se mě drží smůla. Už v Záhřebu v prvním kole a ve Flachau jsem od startu věděla, že něco není v pořádku. Nehledala jsem proto chybu v sobě, ale v něčem jiném," dodala.

Reklama

Související témata: