Hlavní obsah

Snowboardista Novotný před MS: V kotnících občas zapraská, ale nemyslím na ně

Ve Světovém poháru dokázal dvakrát zvítězit, ve snowboardkrosové špičce se drží už přes sedm let. Jen ta mistrovství světa jako by pro Michala Novotného byla prokletá. Včera odletěl do Španělska už na svůj pátý šampionát. Dosud nejlepší výsledek? Dvakrát 28. místo, v roce 2003 v rakouském Kreischbergu a o dva roky později v kanadském Whistleru.

Foto: Petr Horník, Právo

Snowboardcrossař Michal Novotný

Článek

Je to jen náhoda, že vám mistrovství světa nevycházejí?

Těžko říct, neměl by to být těžší závod, protože tam bývá naopak míň lidí než ve svěťáku. Ale abyste zajeli výsledek, musí se vám všechno sejít a já zatím na mistrovství světa takový den neměl, na rozdíl od svěťáků.

Jak vypadala poslední příprava před šampionátem? Prý jste měli problém sehnat dráhu.

Byli jsme s Rakušany domluveni na společné přípravě, bohužel člověk, co měl stavět trať, se zranil, tak jsme museli dojet do Saalbachu.

Je problém domluvit si se soupeři společnou přípravu krátce před vrcholem sezóny?

Ani ne, šlo jen o dva dny a Rakušané byli vstřícní.

Jak zatím hodnotíte dosavadní průběh sezóny? Nejlépe jste byl v Telluride třináctý…

Výsledkově moc spokojený nejsem, ale s tím, jak jezdím jo. Pocitově je to dobré, bál jsem se trochu o kotníky, ale jde to. Měl jsem občas i smůlu.

Zmínil jste kotníky, kvůli nimž jste vloni málem neodletěl na olympiádu. Stále vás omezují?

Už ne, jen je to trochu jiné, než bylo. Občas mě v tom zabolí, jindy podivně zapraská, ale ani na ně nemyslím.

Před touto sezónou jste plánoval, že budete jezdit víc s čistou hlavou a méně se stresovat. Daří se vám to?

Myslím, že jo. Baví mě to, jsem klidnější, není to tak vyhrocené jako vloni kvůli zranění a olympiádě. Teď se chci ježděním bavit, jak dlouho to půjde a snad vydržím i do příští olympiády v Soči.

Před sezónou jste vyměnil prkno, osvědčil se vám tento krok?

Jsem s ním strašně spokojený, jezdí fakt dobře a cítím se na něm výborně.

V čem je největší rozdíl?

Když jsem na tom starém prudce zatáčel, občas jsem špičkou i patkou drhl. To nové je širší a stabilnější, můžu to víc naklopit.

Jak dobře to v dějišti mistrovství světa La Molině znáte?

Vloni jsem tam právě kvůli zranění nebyl, rok předtím tam byla docela jednoduchá trať. Co jsem slyšel, tak tam teď moc sněhu není.

Český snowboardkrosový tým je letos hodně vyrovnaný. Vedle vás má ambice i další olympionik David Bakeš, juniorská mistryně světa Eva Samková, Klára Koukalová… Cítíte velkou šanci, že by aspoň jeden z vás mohl udělat dobrý výsledek?

To já doufám, že ne jeden z nás, ale všichni něco zajedeme!

Kvitujete, že se letos nečeká dobrý výsledek jen od vás, ale šancí má víc jezdců?

Přesně tak, určitě je příjemné, že dobře jezdí Baki, Evka, teď to jde i Martině Krejčové... Šancí je víc a můžeme se navzájem podržet.

Celá česká reprezentace je rekordně početná. Znamená to pro vás vzhledem k relativní blízkosti La Moliny ulehčení v podobě lepšího zázemí?

Určitě, je jednodušší tam všechno dovézt, spoustu věcí odveze auto, nemusí se řešit nadváha. To ale neznamená, že to automaticky musí vyjít, jen podmínky jsou lepší.

Co všechno do pondělní kvalifikace ve Španělsku stihnete?

Dva dny se rozjezdíme, asi jeden den tréninku a už přijde kvalda. Letíme do Barcelony, odtamtud je to hodina a půl autem do La Moliny, na místě uvidíme, jestli se tam ještě budeme vracet na slavnostní zahájení.

Reklama