Hlavní obsah

Do Liberce se vracejí elitní lyžaři, o víkendu se poběží sprinty

Po dvou letech se elitní běžci na lyžích vracejí do Vesce. Poprvé od mistrovství světa v Liberci v roce 2009 hostí tento severočeský areál vrcholnou událost, kterou budou víkendové sprinty Světového poháru jednotlivců volnou technikou a dvojic klasickým stylem.

Foto: Elvis Piazzi, ČTK/AP

Lyžařská elita se ukáže v Liberci.

Článek

Závod Kajot Ski sprint Liberec 2011 nezastaví ani oteplení, které v posledních dnech Českou republiku zasáhlo. Pořadatelé si s předstihem vyrobili dostatek technického sněhu a běhat by se mělo na okruhu dlouhém 1600 metrů.

V Liberci sice přes noc pršelo, ale trať je podle šéfa organizačního výboru závodu Oto Linharta připravena a většina týmů vyrazila na dopolední trénink. "Všechno je v pořádku, trať je v pořádku a má přestat i pršet," řekl Linhart dopoledne ČTK.

Z české špičky chybějí 'nesprinter' Lukáš Bauer a po Tour de Ski unavený Martin Jakš. Nejvíce se tak čeká od Martina Koukala a Dušana Kožíška. "Vzhledem k tomu, že zatím byla moje výkonnost v sezoně spíš podprůměrná, doufám, že se doma chytím a nastartuji nárůst formy směrem k mistrovství světa v Oslu. K tomu nám může pomoci i podpora diváků, tak přijďte fandit," napsal Koukal na svém webu.

Kožíšek formu necítí

Sprinter Kožíšek rovněž doufal v nejlepší výsledek sezony a myslel na postup do čtvrtfinále. "Je to můj cíl, pak už bude záležet na štěstí. Letos forma není úplně taková, jaká by měla být, ale věřím, že se mi doma vždycky dařilo," řekl Kožíšek.

Z Čechů se v Liberci objeví ještě Aleš Razým, šestý ve sprintu na předloňském šampionátu, který ale vypadl z A-týmu, jelikož se mu nedařilo. Do národní skupiny byli nominováni třeba Daniel Máka nebo nadějný Jan Bartoň. Ženskou jedničkou je Eva Nývltová, osmá ze sprintu v Toblachu, kterou doplní Karolína Grohová.

V Liberci se do kolotoče Světového poháru vrátí norská suverénka úvodu sezony Marit Björgenová, která vynechala Tour de Ski. Norku se pokusí na trati ve Vesci ohrozit Italka Arianna Follisová nebo slovinská běžkyně Petra Majdičová.

Mezi muži chybí vyhlášený norský sprinter Petter Northug, unavený po druhém místě na Tour de Ski. V Liberci se ale ukáže jeho mladší bratr Tomas, který je juniorským mistrem světa ve sprintu.

Neobjeví se ani vedoucí muž Světového poháru sprinterů Švéd Emil Jönsson, jenž se ještě nezotavil po nemoci. "Ještě se necítí po nachlazení dobře," vysvětlil na běžeckém webu FIS kouč sprinterů Arild Monsen.

Program SP v Liberci:
Sobota: sprint jednotlivců volně - 11:45 kvalifikace, 14:00 finále,
Neděle: sprint dvojic klasicky - 11:15 kvalifikace, 14:00 finále.

Reklama

Související témata: