Hlavní obsah

Šampión Koukal: vděčný budu za každý bod

PRAHA

Sjezdařů a běžců se po roce opět týká předsunutý start zimní sezóny. Vedle už tradičního začátku Světového poháru v alpském lyžování na ledovci v rakouském Söldenu se běžci opět sejdou v Düsseldorfu. Při sprintu na městském okruhu se sněhem vyrobeným v nedaleké hale se o víkendu ukáže i mistr světa Martin Koukal.

Foto: ČTK/Igor Šefr

Mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.

Článek

"Beru to jako předběžný test, nepřikládám tomu velkou váhu," potvrzuje Koukal, že závody mají hodnotu především pro výrobce, jimž slouží jak možnost prezentace nových kolekcí lyžařského náčiní.

Jak na tom je?

Zdráhá se říci, jak na tom je po letní přípravě, tradičně plné odboček k jiným sportovním aktivitám. "Dřív než loni jsem sestoupil z přípravy na ledovci, aby přechod do nížiny nebyl tak drastický, cítím se vcelku dobře. Loni jsem se na úvod hodně chystal a závod nestál za nic, sezóna pak vyšla Teď se cítím vcelku dobře, tak uvidíme..." říká neurčitě s tím, že by jej potěšilo jakékoli bodované umístění - tedy mezi 30 nejlepšími. "Nic se neškrtá počítají se všechny závody, takže beru každý bod."

Teprve vyšetření a testy ve Švédsku u kouče Christera Skoga mu ale podle něj další přesnější odpověď, jak na tom je. "Podle toho pak postavíme další plán přípravy," líčí.

Říkalo se o něm, že je hlavně sprinterem, v minulé sezóně ale zazářil na mistrovské padesátce. Které disciplíny bere jako své hlavní? "Nikdy pro mě asi nebylo nic hlavní, budu dál jezdit vše," reaguje.

Běžce čeká revoluce

Běžecké pole čeká sezóna, v níž ještě více začnou mizet klasické závody s intervalovým startem. A příští rok to bude teprve běžecká revoluce. "Na světovém šampionátu v roce 2005 v Oberstdorfu a pak i na olympiádě v Turíně zůstane jediný závod s intervalovým startem, přibude další sprint a hromadné starty," připomíná Čestmír Skrbek, šéf běžeckého úseku domácího svazu.

Skončila éra Švéda Bengtssona, který byl vládcem této disciplíny. Vlády se ujala marketinková skupina, ovládaná Švýcary, Němci a Italy. "je to protiváha proti zkostnatělým seveřanům, kteří lpějí na klasice, ale v souvislosti s boomem biatlonu je třeba s běžeckým lyžováním něco udělat. Zatraktivnit ho pro televizi, konzervatismus seveřanů lze přebít jen ekonomicky," říká Skrbek.

Sprinterská reprezentace

Úsek už po vzoru jiných zemí zřídil speciální reprezentace sprinterů, z nichž šanci s Koukalem v úvodu SP dostane Dušan Kožíšek. "Z mladých je nejdál. Dostane šanci. Bauer, hlavní domácí Koukalův rival, se do sprintu tradičně nehrne."

Co je vlastně v sezóně, jíž chybí vrchol, hlavní? "Lednový 'svěťák' doma v Novém Městě na Moravě a pak test před příštím světovým šampionátem v Oberstdorfu," tvrdí Skrbek. Berou to tak i hvězdy - Bauer a Koukal? "Alespoň si to tak sami naplánovali už na jaře," říká Skrbek. Po úspěších Koukala i Bauera zažívá běžecké lyžování podle Skrbka lepší časy. "Sponzoři jsou vstřícnější, ale není to fotbal a hokej," dodává.

Reklama