Hlavní obsah

Neumannová trénuje, dceru Lucii hlídají rodiče

PRAHA

Návrat Kateřiny Neumannové k závodění má být událostí zimy. Kdy to bude, nikdo přesně neví. Ale už krátce poté, co přivedla na svět dceru Lucii, začala s tréninkem.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Kateřina Neumannová s dcerou Lucií.

Článek

Nejen ona, ale lyžařský svaz čeká, co z toho při mizérii ostatních domácích běžkyň bude. "Snad v únoru by to mohla zkusit, nikdo ji nehoní, ona sama také asi nebude chtít hazardovat se svým jménem," přemítá šéf běžeckého svazového úseku Čestmír Skrbek.

Neumannová je podobně jako další domácí lyžaři v Ramsau. Přebývá v penziónku odděleně od dalších členek týmu. Má k dispozici rodiče, aby ohlídali ratolest, když je třeba.

"Katka je vstřícná. Nemá žádné přehnané nároky, ač by mohla. Snažíme se jí pomoci vytvořit optimální podmínky, vždyť léta držela české lyžování. Teď jsme byli na tahu my," podotýká Skrbek a připomíná, kam až jdou jiné svazy. "Třeba v Norsku zajišťují na soustředěních chůvy a učitelky pro děti závodnic, musíme jít podobnou cestou, jinak ty ženský u lyžování neudržíme," soudí.

Hlavně olympiáda v Turíně za více než dva roky je pro Neumannovou, jak opakovaně tvrdí, hlavní sportovní výzvou. Zatím ale jen na suchu dohání, co nemohla stihnout kvůli mateřským povinnostem v minulém létě. "Lyže má jen jako zpestření," dodává Skrbek.

Reklama