Hlavní obsah

Bank chce naplnit touhu po bodech ve sjezdu v Kitzbühelu

KITZBÜHEL

Lyžař Ondřej Bank přijel do Kitzbühelu s velkými plány. Před sobotním nejslavnějším sjezdem na Hahnenkammu, který málem ukončil jeho kariéru, má cíl - chce poprvé v kariéře bodovat ve sjezdu Světového poháru. A když to dokáže, vyhraje v sázce automobil.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Lyžař Ondřej Bank

Článek

O chuti bodovat ve sjezdu mluví Bank od začátku sezóny a jeho volba padla na Kitzbühel. "Zatím všechny sjezdy, co jsem letos jel, jsem v tréninku jezdil kolem dvaceti, takže si myslím, že mám dobrou formu. Uvidíme," řekl Bank ČTK.

Pokud v Kitzbühelu uspěje a dojede do třicítky, stane se jedním z mála sjezdařů, který dokáže bodovat ve všech disciplínách Světového poháru. "Bodovat v každé disciplíně dokážou tři čtyři lidi. Bylo by pěkné se mezi ně zařadit, to je jeden z mých snů," konstatoval Bank. Mezi všestranné sjezdaře patří jen Rakušan Benjamin Raich, Švýcar Silvan Zurbriggen či vedoucí muž SP Chorvat Ivica Kostelič.

Bank přijel do Kitzbühelu v neděli, v pondělí odpočíval a dnes trénoval slalom. Od středy se pustí do tréninků sjezdu. Loni v jednom z nich obsadil 21. místo, ale v závodu chyboval, zachraňoval pád jízdou po ochranné síti a jeho čas stačil na 52. místo. Tréninky ale jezdil dobře i minulý týden ve Wengenu, kde byl jednou osmnáctý. "A měl jsem tam velké rezervy, rozhodně si docela věřím," podotkl Bank.

Bude skákat jako Cuche 

V Kitzbühelu se pokusí o historické body přesto, že na sjezdovce Streif před třemi lety jel málem naposledy. V tréninku si po dopadu při závěrečném skoku před cílem zlomil nohu a kvůli zranění pak nemohl rok a půl závodit.

Na pád si Bank pamatuje, ale nikterak ho ta vzpomínka nelimituje. "Bylo to velké poučení a zkušenost. Může mi jen pomoct," řekl Bank, kterého jen tak něco nerozhází. Z toho pohledu by ani nebral jako satisfakci, kdyby se mu právě v Kitzbühelu povedlo poprvé bodovat ve sjezdu. "Spíš by to bylo super, protože je to jeden z nejtěžších sjezdů. Rozhodně má největší charisma, takže určitě proto," uvedl Bank.

V Kitzbühelu musí být sjezdař ve střehu od začátku do konce. Nesmí chybovat, jelikož na trati není prostor nedostatky napravovat. A musí dobře skákat. "Jsem tady připravenej skákat jako Cuche," jmenoval Bank jednoho z nejlepších sjezdařů Didiera Cuche ze Švýcarska." On je ve skoku pěkně zbalenej a klidnej," doplnil.

Třicetiletý lyžař miluje sázky a nyní má před sebou asi tu nejlukrativnější z nich. Od zástupce české společnosti Volvo může získat automobil. Pokud bude ve sjezdu bodovat, nebo v nedělní kombinaci vystoupí na stupně vítězů, tak dostane model V60. V opačném případě by dělal reklamu celou sezónu zdarma.

Reklama

Související témata: