Hlavní obsah

Lyžař Bank: Po Gruggerově pádu všichni přibrzdili

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Hrozivý pád lyžaře Hanse Gruggera ovlivnil myšlení všech lyžařů, kteří na startu ještě čekali na první trénink sjezdu v Kitzbühelu. Mezi nimi byl i český lyžař Ondřej Bank. "To se stává, sjezd je prostě nebezpečný," prohlásil přesto Bank.

Foto: Calle Toernstroem, Reuters

Rakouský lyžař Hans Grugger je odvážen na nosítkách

Článek

Jaké pro vás bylo první tréninkové svezení v Kitzbühelu při vědomí, že na trati měl těžký pád rakouský sjezdař Hans Grugger?

Nic moc. Bylo to nepříjemný, nedá se to vypustit z hlavy. A bylo to vidět na všech, byli nervózní a opatrní. Přibrzdili. Hlídal jsem si jízdu hodně, udělal jsem chybu, ztratil nejmíň vteřinu, takže 27. místo je nakonec super.

Jak jste vůbec nahoře u startu zaregistroval Rakušanovu nehodu?

Všude jsou televize, museli jsme se podívat, abychom zjistili, proč se to stalo.

Většina z posledních vážnějších pádů v Kitzbühelu přišla až dole. Čím to, že Rakušan takhle dopadl už po osmi vteřinách jízdy na Mausefalle?

Skok je strašně nepříjemný. Je tam už velká rychlost, dokončujete oblouk, hrana odrazu je odkloněná, nerovná.

Český lyžař Ondřej Bankfoto: ČTK/Radek Petrášek

Neprohnalo se vám hlavou, že to zabalíte?

Ne, to určitě ne. To se stává, sjezd je prostě nebezpečný. A my v tu chvíli ani nevěděli, jak je to s ním vážný.

Je to místo zralé na nějakou úpravu?

Tak to tedy je. Moc to neřeším, ale myslím, že to trochu upraví, že srazí hranu, lítat se bude zase třeba těch šedesát metrů, to není problém, ale je tam takový zhuplík, který moc vynáší do vzduchu, vyrotuje tělo a to je nepříjemný.

Zvažoval jste start v pátečním super-G...

Asi nepojedu, i když jsem nalosovaný. Rozhodnu až ráno, taky podle počasí. Využiju možnost jít na prohlídku tratě. Pokud bych jel, tak proto, aby nohy získaly správný pocit ze sjezdovky. Kvůli ničemu jinému bych to nezkoušel, momentálně nemám ambice se prosazovat v super-G.

Reklama