Hlavní obsah

Sjezdař Grugger je po dlouhé operaci mimo ohrožení života

Rakouský lyžař Hans Grugger je po těžkém pádu ve čtvrtečním tréninku na sjezd Kitzbühelu mimo ohrožení života. Na klinice v Innsbrucku se podrobil pětihodinové operaci a zůstává na jednotce intenzivní péče v umělém spánku, v němž podle lékařů bude ještě několik dní.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Rakouský lyžař Hans Grugger je odvážen helikoptérou do nemocnice

Článek

"Nachází se ve stabilizovaném stavu, což je samo o sobě v této situaci úspěch. To je hlavní. Akutní ohrožení života je momentálně zažehnáno," řekla dnes na tiskové konferenci Alexandra Koflerová z neurochirugického oddělení innsbrucké kliniky. "Šlo o život. Teď musíme čekat. Ještě neznáme úplný rozsah všech zranění," dodala lékařka.

Devětadvacetiletý vítěz čtyř závodů Světového poháru utrpěl při pádu na obávané sjezdovce Streif vedle těžkého zranění hlavy také zlomeniny žeber a má propíchnuté plíce.

"Zatím je těžké něco předpovídat. V téhle situaci se nedá říct, jestli byl nějak poškozen centrální nervový systém," uvedla Koflerová s tím, že Gruggera čeká v příštích dnech série vyšetření. "Když je pacient v komatu, těžko se neurologické testy provádějí. V tomhle stavu potřebuje hlavně odpočívat," dodala lékařka.

Reklama