Hlavní obsah

Bauer ladí před MS klasickou techniku v Harrachově

PRAHA

Italský ledovec, krkonošské tratě a švédský sníh. To je jízdní řád závěrečné přípravy běžce na lyžích Lukáše Bauera před mistrovstvím světa v Oslu, kde by chtěl do své medailové sbírky přidat další cenný kov.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Lukáš Bauer (vpředu) při tréninku na dachsteinském ledovci.

Článek

Nyní je Bauer v Harrachově, kde se pod dohledem trenéra Miroslava Petráska zaměřuje na klasickou techniku. "Necítil jsem se letos v klasice moc dobře, takže náplní je pilovat techniku. Míra se mě snaží přesvědčit, že jezdím dobře," uvedl Bauer na svém webu a pochvaloval si upravené tratě v Harrachově i v polských Jakušicích.

Stříbrného z klasické patnáctky z předloňského šampionátu v Liberci poznávají v Krkonoších turisté. "Nejsou tady mraky lidí, ale všímají si nás," uvedl třiatřicetiletý Bauer. Jednou při vystupování z auta cestou na trénink slyšel, že rekreační běžkaře čeká silná konkurence, když přijel Bauer. "A přáli mi, ať se daří," řekl Bauer.

V úterý se připojí k národnímu týmu

Bauer po třetím místě na Tour de Ski vynechal kvůli nachlazení Světový pohár v Otepää. K tréninku se vrátil před týdnem. V úterý se připojil k národnímu týmu a absolvoval pětidenní plánované vysokohorské soustředění na Schnalstalu.

"Především šlo o to nastartovat efekt vysokohorské přípravy," komentoval pobyt v nadmořské výšce 3000 metrů. Chodil běžkovat, sjezdovat i do posilovny, ale trénoval jen s nízkou intenzitou. "Aby se člověk nezavařil. Hlavní bylo pořádně dýchat," řekl Bauer.

Na závěrečnou přípravu odletí český výběr v sobotu 5. února do Švédska. Běžci budou ladit formu ve středisku Langberget, které vychvaluje švédský olympijský vítěz Thobias Fredriksson.

"Nám ho doporučil Christer Skog, bývalý trenér Martina Koukala. Má to být lepší než Torsby a je v dobrém dojezdu od Osla," řekl Bauer. Okolí hotelu Langberget nabízí lyžařům 63 kilometrů běžeckých tratí včetně osmikilometrového okruhu, který je osvětlený a uměle zasněžovaný.

Ze Švédska se běžci přesunou na Světový pohár v norském Drammenu 19. a 20. února, kde absolvují generálku na MS a pak se přesunou do Osla. Mistrovství světa se v Mekce klasiků na Holmenkollenu uskuteční od 23. února do 6. března. Bauer by měl první závod absolvovat v neděli 27. února, kdy je na pořadu skiatlon.

Reklama