Hlavní obsah

Boulařka Sudová byla na MS spokojená, s psychikou problémy neměla

DEER VALLEY

Pohodová nátura věčně usměvavé Nikoly Sudové stojí za bezproblémovým návratem na místo, kde si před rokem vážně zranila koleno. V americkém Deer Valley na trati, na níž si nedlouho před olympijskými hrami ve Vancouveru přetrhala křížové vazy, obsadila v úterý na mistrovství světa v akrobatickém lyžování osmé místo a udělala další krok k návratu do absolutní světové špičky. Příští sezona by prý už měla být medailová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Když se pustila z obávaného, hlavně svou délkou náročného kopce, myslela hlavně na svou jízdu. Koleno možná lehce cítila, ale obava, že by se znova mohla zranit, byla tatam. "Vůbec jsem na to nemyslela, byl to prostě pro mě další kopec, další závod, což považuji za pozitivní, že jsem vůbec na koleno nebrala ohledy," prohlásila Sudová v rozhovoru pro ČTK.

Chtěla skončit do desátého místa. "Takže jsem spokojená, povedlo se to, i když tam samozřejmě byly chyby a dalo se udělat hodně věcí lépe," řekla. Hlavní chybou bylo po vydařené helikoptéře pouze jednoduché salto v druhém skoku, navíc nízké a nepovedené. "Měla jsem co dělat s tím saltem, kros nepřicházel do úvahy," přiznala Sudová.

Chyběly dva měsíce tréninku

I únavou se dostala tři boule před skokem do kolen, nestihla se z nesprávného lyžařského postoje zvednout a salto bylo nízké. "To byla zásadní chyba, kdyby se to povedlo, mohla jsem být o dost výš," prohlásila. Bylo jí jasné, že na vině byla fyzická kondice. "Nohy už mi nešly, neměla jsem sílu, nešlo s tím nic udělat, chyběly mi dva měsíce tréninku," připomněla jarní a letní rehabilitaci.

Na koleno stále dává pozor, na místě byl dokonce i lékař Vladislav Hospodár, který ji operoval a dohlížel na rehabilitaci. "Navíc s kolenem každý den cvičím," uvedla Sudová. Ale psychologa nepotřebovala. Povahou je totiž optimistka, na její tváři skoro pořád září úsměv. "Možná je to opravdu mojí náturou, že jsem na to nemyslela," dodala.

Jen její první tréninková jízda na proklatém svahu byla opatrná. "Jela jsem, hledala to místo, zkoušela, co je na těch boulích jiného. Ale pak jsem zjistila, že nic, že se musím soustředit hlavně na svou jízdu," podotkla.

Koleno občas cítí

Možná i proto, že v Deer Valley se zranilo už plno jejích soupeřek, Sudová neměla žádné problémy s návratem na místo činu. "Platí dál, že jsem ten kopec měla, mám a budu mít ráda. Dva tři roky zpátky tady byla jatka, co se týče kolen, já jsem nebyla nic ojedinělého," poznamenala Sudová.

Koleno občas cítí, ale návrat mezi elitu jde prý podle plánu. "Jsou kopce, kde to cítím víc, ale už se to pomalu stabilizuje," uvedla. "Je lepší, když pořád jezdím a neodpočívám," plánovala další závody Sudová, která má ve své sbírce z mistrovství světa stříbro a bronz.

Dokončí letošní Světový pohár, do jehož finále scházejí tři závody včetně podniku v Mariánských Lázních. "Samozřejmě bych tam na domácí trati chtěla nejlepší výsledek sezony," řekla boulařka s odkazem na dosud nejlépe páté místo ze závodu v Calgary. "Ale chci hlavně získat cit pro lyže, dostat se zpátky do dobré fyzičky, do pocitu, že si můžu hrát s tratí," prohlásila.

Po sezoně chce dodělat školu, neboť jí schází diplomová práce a zbývající státní zkoušky. V květnu se vrhne do tréninku a nevynechá ani kemp v Austrálii. "Abych na tu další sezonu byla připravena jako před zraněním," dodala.

Reklama