Hlavní obsah

Super-G na MS vyhrál nečekaně Ital Innerhofer, Bank sedmnáctý

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Vítězem superobřího slalomu na mistrovství světa v německém Garmisch-Partenkirchenu se nečekaně stal Ital Christof Innerhofer a získal první velkou medaili v kariéře. Druhé místo ve středu obsadil se ztrátou 60 setin sekundy Rakušan Hannes Reichelt, třetí skončil vedoucí muž Světového poháru Ivica Kostelič z Chorvatska.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Christof Innerhofer se raduje po dojezdu superobřího slalomu.

Článek

Český reprezentant Ondřej Bank předvedl s vysokým startovním číslem 45 velmi dobrou jízdu a obsadil 17. místo se ztrátou 3,05 sekundy na vítězného Itala. Další čeští lyžaři Petr Záhrobský a Mark Syrovatka závod nedokončili.

Innerhofer byl dosud na MS nejlépe čtvrtý před dvěma roky ve Val d'Isere. V superobřím slalomu stál na stupních vítězů ve Světovém poháru pouze jednou, a to před dvěma lety v Aare, kde skončil třetí. Na medailové pozice v závodech SP se šestadvacetiletý lyžař prosadil čtyřikrát, vyhrál pouze jednou sjezd v Bormiu v prosinci 2008.

"Nemůžu tomu vůbec uvěřit," kroutil v cíli hlavou Ital. "V poslední sezóně se mi moc nedařilo, ale cítím se stále lépe a lépe, tak jsem si dnes řekl, že to je jednou za dva roky a budu riskovat. Nešlo kalkulovat," prohlásil Innehofer. V cíli pak prožíval krušné chvíle.

"Na náročné trati to bylo těžké a vysilující, ale to čekání, jestli mě ještě někdo předjede, bylo hodně náročné na hlavu," usmíval se.

Miller jel zase vabank

Jízdu vabank opět předvedl Američan Bode Miller, který předvedl skvělý riskantní výkon v první polovině trati, ale po přímém agresivním nájezdu do jedné z branek se mu do ní zavlékla hůlka, o kterou přišel. Přesto ještě dokázal zrychlovat a získával další náskok na průběžné první místo, než udělal v závěru další chybu. Přestože projel všemi brankami, jízdu dokončil odevzdaně ve vzpřímeném postoji.

Zklamaný Bode Miller v cíli.foto: Reuters/Michael Dalder

"Nahoře jsem jel naplno a snažil se jet agresivně kolem branek, ale hodně jsem se zachytil za hůlku," komentoval svou jízdu Miller. Situaci se snažil ještě zachránit. "Srovnal jsem se na chvíli, ale pak jsem ztratil rovnováhu. Nemělo to cenu," uvedl mistr světa v super-G z roku 2005.

S náročnou, ledovatou, prudkou a velmi zatočenou tratí mělo problémy mnoho sjezdařů. Závod nedokončilo osm lyžařů z elitní třicítky včetně olympijského vítěze v této disciplíně Nora Aksela Lunda Svindala, ale zuby si na ní vylámali i jiní favorité. Například mistr světa a olympijský vítěz v obřím slalomu Carlo Janka ze Švýcarska, jeho krajan a obhájce titulu Didier Cuche či Rakušan Michael Walchhofer.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Garmisch-Partenkirchenu (Německo):
Muži - super-G:
1. Innerhofer (It.) 1:38,31, 2. Reichelt (Rak.) -0,60, 3. Kostelič (Chorv.) -0,72, 4. Cuche (Švýc.) -1,03, 5. Raich -1,34, 6. Baumann (oba Rak.) -1,48, 7. Janka (Švýc.) -1,72, 8. Heel -1,82, 9. Fill (oba It.) -2,03, 10. Theaux (Fr.) -2,13, ...17. Bank -3,05, Záhrobský a Syrovatka (všichni ČR) nedokončili.

Reklama