Hlavní obsah

Kostelič kritizoval po bronzu ze super-G trať na MS

Ačkoli Ivica Kostelič získal ve středečním superobřím slalomu jako první chorvatský lyžař medaili na mistrovství světa v rychlostní disciplíně, po závodě si neodpustil kritiku na adresu Mezinárodní lyžařské federace. Bronzový muž z úvodního závodu šampionátu a lídr Světového poháru kritizoval náročnou trať.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Chorvatský sjezdař Ivica Kostelič

Článek

"Nemyslím si, že jsem někdy zažil takové podmínky. Tohle byla nejtěžší trať, na jaké jsem kdy jel. Bylo to opravdu na hraně," řekl Kostelič na adresu zledovatělé a nerovné sjezdovky Kandahar.

"Abych byl upřímný, byl jsem šťastnější za to, že jsem dojel do cíle bezpečně a v jednom kuse, než za to, že jsem získal bronz. Vůbec jsem si tu jízdu neužíval," řekl starší bratr bývalé slavné lyžařky Janici Kosteličové.

Vítěz sedmi závodů SP v sezoně kritizuje bezpečnostní podmínky na sjezdovkách poměrně často. V lednu v Kitzbühelu rozhněval funkcionáře FIS srovnáním pádu Rakušana Hanse Gruggera z tréninku se smrtelnou nehodou Ayrtona Senny, po níž se ve formuli 1 začalo více dbát na bezpečnost jezdců.

"Takovéhle tratě, to je věc, na kterou by se lyžaři měli spolu s organizátory podívat. Nejde jen o zranění, k nimž může dojít okamžitě. Ty všechny skoky a nerovnosti ovlivní vaše kolena a nohy v delším časovém období. Ani svaly to nemohou zvládnout. Když se zeptáte 99 procent lyžařů, řeknou vám totéž," tvrdil dnes Kostelič.

Jednatřicetiletý záhřebský rodák je sice v současnosti nejvšestrannějším lyžařem světa, i tak je jeho dnešní bronz překvapením. I proto, že mistrovství světa pro něj letos není prioritou, chce se spíš soustředit na zisk velkého křišťálového glóbu. Kvůli tomu vynechá v Ga-Pa sjezd a také superkombinaci, v níž by byl jasným favoritem na zisk zlata. Do dějiště šampionátu se vrátí až na závěrečné závody slalom speciál a obří slalom.

"Ale na to, že jsem prvním chorvatským medailistou ze sjezdu nebo super-G, jsem pyšný. V Chorvatsku nemáme žádné velké kopce, jen ty na obří slalom a slalom," dodal mistr světa ze slalomu z roku 2003.

Reklama