Hlavní obsah

Vítkové při trojnásobném úspěchu Němek těsně unikly body

Sprint biatlonistek na Světovém poháru v americkém Fort Kentu ovládly Němky. Na trati 7,5 kilometru zvítězila Andrea Henkelová o téměř jedenáct sekund před Miriam Gössnerovou. Třetí skončila dvojnásobná olympijská šampionka Magdalena Neunerová.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Německá biatlonistka Andrea Henkelová při střelbě ve Fort Kentu

Článek

Jediná česká účastnice závodu Veronika Vítková obsadila s jedním trestným okruhem 41. místo a těsně zaostala za bodovanými příčkami. Od 40. pozice ji dělilo tři a půl sekundy.

Na rozdíl od dobré střelby se dvaadvacetiletá česká biatlonistka na trati od prvních metrů trápila. "Jejímu výkonu chyběla dynamika, šťáva, lehkost. Přesto bojovala až do konce, byť především sama se sebou," uvedl trenér Jindřich Šikola na svazovém webu.

Už ráno si jilemnická rodačka stěžovala, že ji bolí nohy. Šikola si myslí, že to může mít souvislost s předloňským zánětem mozkových blan. "Veronika prošla řadou vyšetření a všechna ukázala, že je zdravá. Její tělo však na zátěž reaguje úplně jinak než před nemocí," řekl Šikola.

Své dnešní vystoupení Vítková oplakala. "Po sezoně musíme opět důkladně prověřit její zdravotní stav a otázkou je, zda sezonu vůbec dokončovat... Problém určitě není ve Veronice a jejím přístupu. Ona je profesionálem na 101 procent," dodal trenér.

Finka Mäkäräinenová vede Světový pohár

Do čela Světového poháru se vrátila Finka Kaisa Mäkäräinenová, která v mrazivém počasí s proměnlivým větrem doběhla osmá. Na střelnici třikrát chybovala stejně jako dosud vedoucí žena seriálu Švédka Helena Ekholmová, která však byla pomalejší v běhu a skončila na 22. místě.

Třiatřicetiletá Henkelová vybojovala díky bezchybné střelbě první vítězství v sezoně a celkově devatenáctý individuální triumf v kariéře. Její reprezentační kolegyně minuly každá dva terče, přesto se prosadily na stupně vítězů.

"Věděla jsem, že potřebuju odstřílet s nulou, protože na holky bych v běhu na téhle trati neměla. Jsem ráda, že všechny terče spadly," uvedla Henkelová, vítězka Světového poháru z roku 2007.

Německé biatlonistky opanovaly stupně vítězů stejně jako loni v lednu v Anterselvě, tehdy vytrvalostní závod vyhrála Neunerová. Ta se na sebe dnes zlobila za pokaženou poslední ránu. "Vystřelila jsem to lehkovážně. Přitom jsem měla štěstí na vítr," láteřila.

Světový pohár v biatlonu ve Fort Kentu (USA):
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Henkelová 23:20,0 (0 trestných okruhů), 2. Gössnerová -10,9 (2), 3. Neunerová (všechny Něm.) -15,8 (2), 4. Bergerová (Nor.) -18,8 (1), 5. Gregorinová (Slovin.) -25,0 (1), 6. Domračevová (Běl.) -55,0 (3), 7. Dorinová (Fr.) -57,3 (1), 8. Mäkäräinenová (Fin.) -1:03,2 (3), 9. Suprunová (Ukr.) -1:04,4 (0), 10. Skardinová (Běl.) -1:05,9 (0), ...41. Vítková (ČR) -2:40,8 (1).
Průběžné pořadí SP (po 17 z 26 závodů): 1. Mäkäräinenová 664, 2. Ekholmová (Švéd.) 656, 3. Henkelová 639, 4. Bergerová 609, 5. Brunetová (Fr.) 557, 6. Zideková (Švéd.) 527, ...49. Vítková 55, 58. Tomešová 35, 76. Vejnarová (obě ČR) 19.

Reklama