Hlavní obsah

Slalomářka Záhrobská si trénink na MS zpestřila běžkami

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Česká sjezdařka Šárka Záhrobská začala od této sezony standardně přibalovat do svých lyžařských vaků i běžky a využila je v tréninku i na mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu. Nedaleko německého střediska dnes na uměle zasněženém několikakilometrovém okruhu kroužila bruslařským stylem přes hodinu. V sobotu bude Záhrobská útočit na čtvrtou medaili ve slalomu na MS za sebou.

Foto: Tibor Alfödi, ČTK

Sjezdařka Šárka Záhrobská na běžkách

Článek

K běžkám prý česká lyžařka tíhla vždy, koketovat s nimi začala před pěti lety a od tohoto ročníku je využívá pravidelně. I kvůli tomu, že pohyby boků částečně imituje svou novou techniku jízdy na sjezdovkách, kterou předělává s novým koučem Pavlem Šťastným. "Je to výborná imitace pohybu na sjezdovky, to, co teď trénuju, takže se spíš soustředím na techniku jízdy," uvedla Záhrobská v rozhovoru s ČTK a Českou televizí.

Na běžkách dnes jezdila se svou fyzioterapeutkou Lucií Slukovou. "Říká mi, jak ty pohyby dělat správně, aby tělo pracovalo, jak má, ale spíš jsem hlavně samouk," řekla s úsměvem Záhrobská. Prý se jí to ale daří. "Protože jak běhám častěji, tak konečně z toho mám zážitek, mám pocit, že to jede. Protože při bruslení, když neumíte techniku, tak se hrozně nadřete," vyprávěla.

Běžky jsou pro mě relaxace, říká

Běžecké lyžování a zejména volná technika patří mezi fyzicky nejnáročnější sporty, ale pro Záhrobskou jsou běžky vedle tréninku vytrvalosti hlavně zábavou. "I když to je výborný kondiční trénink, určitě z poloviny je to pro mě hlavně relaxace. A hlavně změna kvůli stereotypu na sjezdovkách," uvedla Záhrobská.

Kolik za sezonu naběhá kilometrů, to ale spočítáno nemá. "Jezdím maximálně hodinu a půl v kuse, ale musím říct, že letos poměrně často. Jezdíme hodně do Ramsau a tam se to přímo nabízí," vysvětlila. Má zimu ráda a na běžkách si ji prý víc užije. "Je to záživnější než šlapat na rotopedu na hotelu," přirovnala Záhrobská. Snaží se ale většinou nejezdit příliš intenzivně. "Je to samo o sobě náročné," dodala.

Lyže jsou její život a vedle sjezdovek a běžek by si ráda vyzkoušela i jiná "prkýnka", například ta skialpinistická, na kterých se dá díky pásům na skluznicích jít do kopce a sjet si svah panenským sněhem volným terénem. "V sezóně na to není moc prostor, ale po sezóně se i na tyhle lyže vrhnu, už se na to těším," uzavřela Záhrobská.

Reklama