Hlavní obsah

Sudová stále cítí rezervy, sezóna ji ale příjemně překvapuje

PRAHA

Sama nečekala, že se bude cítit v boulích tak dobře. Akrobatická lyžařka Nikola Sudová po plastice předního zkříženého vazu pojala letošní sezónu jako regenerační a sbírka umístění v elitní desítce je pro ni příjemným překvapením. V příštím týdnu by Sudová chtěla příjemně přeikvapit české fanoušky při Světovém poháru v Mariánských lázních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Sudová se o víkendu vrátila ze zámořského turné, kde absolvovala podniky Světového poháru v Lake Placid a Calgary a nakonec mistrovství světa v Deer Valley. A stejně jako v úvodu sezóny, ani za oceánem nevypadla ze světové desítky. „Z výsledků mám radost. Před sezónou jsem takové určitě nečekala. Pořád mám rezervy ve svalové dispozici, je to znát,“ líčila osmadvacetiletá závodnice při středečním setkání s novináři.

Podle fyzioterapeutky Zuzany Biborové, která se v letošní sezóně o Sudovou stará, má česká závodnice s operovanou nohou aktuálně ještě dvacetiprocentní silové manko proti zdravé končetině. „Zátěž přidáváme postupně. Zpočátku byla hlavním cílem stabilizace kolena pomocí balančních cviků. Až později nastoupilo klasické posilování,“ poznamenala Biborová. „Brali jsme letošní sezónu jako regenerační. A ukazuje se, že jdeme správným směrem,“ podotkla Sudová.

Až do konce letošní sezóny bude nicméně závodnice liberecké Dukly jezdit se speciální ortézou. „Poranění předního zkříženého vazu je z pohledu rehabilitačního hodně zdlouhavé. V některých zemích dokonce doporučují lékaři plnou zátěž až po deseti měsících. Já mám na věc jiný názor. Když půjde všechno hladce, tak půjde Nikola do příští sezóny bez ortézy,“ doplnil Sudové ošetřující lékař a známý ortoped Vladislav Hospodár.

I s ohledem na jiný průběh sezóny Sudová chystá na příští rok řadu změn. „Příští sezóna bude jiná, organizačně i tréninkově. I když zatím nevím, jak konkrétně,“ řekla účastnice olympijských her v Turíně a Vancouveru.

Po návratu ze zámoří si Sudová naordinovala dva dny volna, ve čtvrtek ale opět začne s tréninkem a na začátku příštího týdne se přesune do Mariánských Lázní, kde v sobotu pokračuje Světový pohár paralelním závodem. „Sedí mi víc individuální závody, ale duály mají své kouzlo. A večerní finále v Mariánkách bude rozhodně dobrá show. Krásné město, dojezd přímo v centru. určitě stojí za to to vidět,“ zve Sudová příznivce lyžování do západočeského lázeňského města.

Reklama