Hlavní obsah

Na středním můstku na MS se představí kompletní česká čtveřice

OSLO

Do závodu na středním můstku mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu se kvalifikovala kompletní čtveřice českých skokanů. Nejlepším z nich byl v mlze díky výkonu 100 metrů sedmý Lukáš Hlava, nečekaně se o postup obával nejlepší Čech v sezoně Roman Koudelka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Nejlepším z Čechů byl v kvalifikaci Lukáš Hlava.

Článek

Koudelka v kvalifikaci skočil pouze 87 metrů a obsadil až 36. místo, jen čtyř místa od případného vyřazení. "Skok byl nervózní, přiznám se, možná nejvíc životě, a z toho plynulo strašně chyb. Byl jsem ve špičkách, let byl tvrdý, doskok nepovedený. Doufám, že jsem si tady nejhorší skok vybral a bude to jenom lepší a lepší," řekl Koudelka, průběžně šestnáctý muž Světového poháru a bronzový medailista z letů v Harrachově.

Jakub Janda postoupil po skoku dlouhém 94,5 m z 19. místa, Borek Sedlák skončil o čtyři příčky za ním (92,0). "Cíl je splněn, šlo o to postoupit," řekl nováček na MS Sedlák. "Zkušební skok nebyl povedený, takže jsem na sebe vyvinul tlak, ale s tímhle jsem spokojený. Nevypadal špatně, ale mám co zlepšovat," řekl Sedlák.

Kvalifikaci vyhrál díky skoku dlouhému 102 metrů Japonec Daiki Ito. Obhájce titulu Rakušan Wolfgang Loitzl prošel do závodu po skoku 99,5 m z šestého místa.

Na středním můstku se závod elitních skokanů uskutečnil naposledy loni na olympiádě ve Vancouveru. Ve Světovém poháru letos není ani jediný, přesto si skokani myslí, že na šampionát patří. "Určitě," shodli se nezávisle na sobě Janda i Koudelka.

Střední můstek je pro skokany důležitým prvkem přípravy. V zimě na něm mají ve srovnání s velkým můstkem pětkrát méně skoků, ale v tréninku je nenahraditelný. "Je nejpotřebnější k technice. Kolikrát jdeme skákat ještě na menší," řekl Janda. "Líp se na tom učí i odstraňují chyby," uvedl Koudelka.

Do Světového poháru mezinárodní federace FIS střední můstek nezařazuje, protože závody nejsou tolik atraktivní. "Diváci se rozmlsali, že to je nezáživné, ale patří to k tomu a byla by škoda ho vyřadit," řekl Janda. "Na malém je to ve srovnáními s velkými nezáživné, ale rozhodně by se to mělo zachovat," dodal Koudelka.

Sobotní závod začne v 15:00, do druhého kola postoupí stejně jako v závodech Světového poháru nejlepší třicítka.

Reklama