Hlavní obsah

Bauer nepoběží skiatlon, trenér ho chce šetřit na patnáctku

OSLO

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vynechá na mistrovství světa v Oslu nedělní skiatlon. Trenér Miroslav Petrásek se rozhodl ho šetřit, aby byl připraven na úterní závod 15 km klasickou technikou, v němž obhajuje stříbrnou medaili z Liberce. Skiatlon poběží kvarteto Martin Jakš, Martin Koukal, Jiří Magál a Petr Novák.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Lyžař Lukáš Bauer

Článek

Petrásek měl plán o Bauerových startech na Holmenkollenu v hlavě již před sezonou a rozhodl se pro něj, i když s ním běžec diskutoval a skiatlon chtěl jet. Respektuje ale trenérovo rozhodnutí.

"Lukáš na všech velkých akcích, mistrovství světa a olympiádě, zajel první závod dobře a ve skiatlonu, i když měl formu, tak jsme málokdy uspěli, což znamená dojet na medaili," vysvětloval Petrásek své rozhodnutí. "Skiatlon bude těžký a náročný závod. Chtěl jsem udělat něco, aby jeho hlavní disciplína byla ta nejlepší a tohle mi připadlo nejrozumnější. Když si tady odpočine a v klidu potrénuje, může zajet výborně," uvedl.

Bauer s trenérem nesouhlasil

Bauer s trenérovým názorem moc nesouhlasil. "Nechával jsem to na něj, ale když mi řekl, že mě postaví až na patnáctku, bylo mi to líto," řekl lyžař, jenž má stříbro z klasické patnáctky i z olympiády v Turíně. "Zodpovědnost beru na sebe. Od toho jsem tady a doufám, že to bude dobře. Stojím si zatím," řekl kouč.

Běžec se snažil s trenérem o skiatlonu diskutovat. Naposledy ve čtvrtek večer. Chtěl jet skiatlon, aby se přesvědčil, že nejezdí špatně. Na druhou stranu přiznával, že by to bylo riziko. "Člověk se unaví a půjde po jednom dnu hotovej do patnáctky. Ale na druhou stranu si myslím, že bych to vydržel a srovnání je výhoda. Druhou výhodou je, že bych mohl zajet slušný výsledek," říkal třiatřicetiletý lyžař trenérovi.

Petrásek se Bauerovými argumenty nenechal zviklat. "Nenalomil mě, i když mi to neulehčil," řekl Petrásek. "Myslím si, i když to zní divně, že i padesátka bude těžká, a když vynechá třicítku (skiatlon), která bude hodně obtížná s hromadným finišem, tak si myslím, že to bude fakt, který bude hovořit ku prospěchu věci," řekl Petrásek.

V úterní klasické patnáctce podle Norů nemá startovat domácí favorit Petter Northug, který bude po sprintu a skiatlonu odpočívat. Naopak Bauer by měl být odpočinutý a útočit na medaili, tak jako v Liberci. Úvodní závod mu vyšel i na olympiádě ve Vancouveru, kde získal bronz na patnáctce volnou technikou.

Závod obětovali kvůli úspěchu

"Kvůli úspěchu to děláme. To jsou malé plusy, které se snažíme sebrat a chceme pro ten závod, o kterém jsem přesvědčen, že ho máme nejlepší, udělat něco navíc. Proto jsme obětovali jeden závod a doufám, že to bude správně," konstatoval Petrásek.

S Bauerem prakticky poprvé řešili složení závodů na velké akci. V minulosti dvojnásobný vítěz Tour de Ski na MS ze závodů vynechal jen volnou patnáctku na MS v Sapporu 2007, protože se mu bruslení nedařilo a pak zajel výborně padesátku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články