Hlavní obsah

Koukal začal sezónu na stupních vítězů

DÜSSELDORF

Mistr světa Martin Koukal poprvé vystoupil na stupně vítězů v závodu Světového poháru v běhu na lyžích. Vítěz padesátikilometrového maratonu z letošního šampionátu v Itálii skončil druhý v bruslařském sprintu v Düsseldorfu.

Článek

Na navezeném sněhu na nábřeží Rýna se z výhry za vytrvalého deště a větru radoval Švéd Peter Larsson. Koukal uhájil ve finiši stříbro o desetinu vteřiny před Thobiasem Fredrikssonem, čtvrtý dojel další Švéd Björn Lind.

Koukal, který se na "bednu" ve Světovém poháru dostal podruhé v životě, napodobil svého reprezentačního kolegu Lukáše Bauera. Ten v minulé sezoně dojel ve Světovém poháru dvakrát druhý a jako první český běžec závod SP vyhrál.

Bauer v lednu triumfoval v Novém Městě na Moravě na patnáctikilometrové trati volnou technikou. Koukal byl zatím maximálně třetí v roce 1999 v Garmisch-Partenkirchenu.

Pětadvacetiletý Koukal už v kvalifikaci třetím časem naznačil, že je ve formě. Ze čtvrtfinále hravě postoupil, i v semifinále pak soupeřům brzy ujel a suverénně vyhrál stylem start-cíl.

Rozhodla bota

Před finále vypadal Koukal nažhaveně a dokonce ulil start. Napodruhé už běžci vyrazili a český závodník se proti švédské přesile pustil dopředu. Snažil se soupeřům ujet, ale Larsson a Fredriksson se ho udrželi. V posledním stoupání se přes Koukala přehnal Larsson a v cíli obhájil své loňské vítězství.

Koukal zaostal za Larssonem o půl vteřiny a s Fredrikssonem se přetahoval o stříbro. Do fotobuňky Koukal vytrčil botu a mistra světa ve sprintu z Val di Fiemme předčil o desetinu sekundy.

Ženám kralovala Paruzziová

Mezi ženami našla nejrychlejší stopu Gabriella Paruzziová. Na stupně vítězů Paruzziovou doprovodily dvě ruské běžkyně. Druhá skončila Jelena Sidková a třetí byla Jevgenija Chachinová. Senzačně čtvrtá skončila německá biatlonistka Uschi Dislová.

České běžkyně zahajovací závody SP vynechaly.  SP pokračuje nedělním závodem dvojic v Düsseldorfu, 22. listopadu se poběží v norském Beitostölenu.

Výsledky:
muži - sprint:
1. Larsson (Švéd.)
2. Koukal (ČR)
3. Fredriksson (Švéd.)
4. Lind (Švéd.)
5. Östberg (Švéd.)
6. Ročev (Rus.)
7. Brink (Švéd.)
8. Onda (Jap.)
9. Svartedal (Nor.)
10. Pasini (It.)
...
63. Kožíšek (ČR) nepostoupil z kvalifikace
ženy - sprint:
1. Paruzziová (It.)
2. Sidková (Rus.)
3. Chachinová (Rus.)
4. Dislová (Něm.)
5. Björgenová (Nor.)
6. Künzelová (Něm.)
7. Kuitunenová (Fin.)
8. Kelderová (It.)
9. Ohrstigová (Švéd.)
10. Dahlbergová (Švéd.)

Reklama