Hlavní obsah

Malátný Jakš se smířil s tím, že na MS nebojoval o desítku

OSLO

Před měsícem a půl diktoval ve skiatlonu na Tour de Ski tempo, bojoval o stupně vítězů. Tehdejší forma běžce na lyžích Martina Jakše je ovšem i kvůli nemoci z přípravy pryč, což potvrdil dnešní skiatlon na mistrovství světa v Oslu, kde dojel s téměř tříminutovou ztrátou jednatřicátý.

Foto: Sport.cz

Martin Jakš

Článek

Ve srovnání s etapovou Tour de Ski, v které skončil Jakš celkově osmý, se tentokrát cítil na trati malátně. "No, malátný je dobrý výraz," souhlasil nejlepší z českých běžců ve skiatlonu. Na trati se cítil bez energie. "Nemůžu za to vzít, dát si do těla a vědět, že ze sjezdu si odpočinu a další kopec zase dokážu jet naplno. Člověk pak jede na hraně a bojí se za to vzít úplně, aby se úplně nezatavil," řekl.

Důvodem jeho problémů je pravděpodobně střevní viróza, kterou prodělal krátce po šestém místu ve Světovém poháru v Otepää. Závěrečná příprava na šampionát proto měla zpoždění. "Forma, která byla, je kvůli blbé nemoci pryč," litoval běžec.

Tušil, že to nebude ideální.

Už před startem na Holmenkollenu tušil, že to nebude ideální. Dobře se mu nejelo ani týden před MS v Drammenu. "A ukázalo se, že je to podle očekávání, že to bude bolet. Po nemoci bylo málo času připravit se. Kdyby nebylo mistrovství, dělal bych úplně něco jiného. Teď jen doufám, že se to bude lepšit," přál si Jakš.

Tvrdil, že se snažil před nemocemi stejně jako všichni chránit. Chřipkovému onemocnění se ale nevyhnul. "My jsme byli opatrní dost. Ale škoda, že jsem se do toho přimotal. Možná by to bylo výrazně lepší, možná taky ne," pokrčil rameny.

Už v polovině klasické části skiatlonu mu došlo, že je zle. Postupně ztrácel na třicítku soupeřů jedoucích v čele a neměl šanci se jí udržet. "V polovině prvního kola jsem tam měl takovou krizi a už to bylo jen o tom, abych se srovnal a vydržel do cíle," řekl Jakš. "V bruslení už to bylo lepší a jel jsem si to svoje," doplnil.

Na horší závod se psychicky připravoval delší dobu. Nechtěl ale vzdát, i když byl daleko za místy, na které se tak krásně zvykalo při Tour de Ski. "Člověk se s tím tak trošku smířil, že tady nebojuje o tu desítku," konstatoval Jakš.

Alespoň si jako všichni závodníci na šampionátu vychutnával atmosféru kolem trati, u které se sešlo několik desítek tisíc fanoušků. "Je to příjemné tady závodit, fandí každému, i když se jede vzadu. Ohně tu jsou, ale ty cítí první i poslední," řekl Jakš a doufal jako Martin Koukal a další čeští běžci v postupné zlepšování.

Reklama

Související témata: