Hlavní obsah

Björgenová dál vládne Holmenkollenu. Třetí závod, třetí zlato

PRAHA/OSLO

Zlatá série norské běžkyně na lyžích Marit Björgenové na mistrovství světa klasiků pokračuje. Třicetiletá závodnice po triumfech v individuálním sprintu a skiatlonu urvala první místo i v pondělním závodu na 10 km klasickou technikou, v němž zvládla těsný souboj s Justynou Kowalczykovou z Polska. Pro bronz si dojela obhájkyně zlata z Liberce Aino Kaisa Saarinenová z Finska.

Foto: Reuters

Marit Bjoergenová jede na trati klasické desítky k dalšímu triumfu na MS v Oslu.

Článek

Björgenová svedla s Kowalczykovou těsný duel už v sobotním skiatlonu na 15 kilometrů a i v pondělním závodu to byl od začátku velký souboj dvojice, která na trať vyrazila jako poslední. Zprvu však měla navrch polská reprezentantka, která celé startovní pole uzavírala, a na kótě 2,2 km měla na svou hlavní soupeřku pohodlný náskok bezmála deseti sekund.

Marit Bjoergenová na trati klasické desítky na MS v Oslu.foto: Reuters

Ještě na sedmém kilometru Kowalczyková vedla s náskokem osm vteřin, na rozdíl od Björgenové ale nedokázala strojové tempo udržet až na stadión. Zcela vyčerpaná norská závodnice pak zpoza cílové čáry sledovala marný boj Polky s časomírou a zlato získala s náskokem 4,1 sekundy. Björgenová tak už po třech závodech srovnala svou bilanci z loňské olympiády ve Vancouveru, odkud si odvezla zlaté medaile ze sprintu,skiatlonu a ze štafety.

"Tentokrát jsem si sáhla až na dno. Byl to asi nejtěžší a nejtvrdší závod mé kariéry a musím říci, že jsem sama sebou ohromená," uvedla Björgenová. "Takhle unavenou jsem Marit mockrát neviděl. Vzalo jí to hodně sil, aby získala tuhle zlatou medaili, kterou chtěla možná ze všech nejvíce," řekl trenér norských běžkyň Egil Kristiansen.

Domácí favoritka Björgenová ke třem zlatým olympijským medailím přidala už sedmý titul mistryně světa. Na Holmenkollenu může vyhrát ještě tři další závody. "Ještě se rozhodnu, co dál," řekla unavená Norka s tím, že ještě neví, jestli poběží sprint dvojic.

České reprezentantky Iva Janečková a Eva Nývltová do intervalového závodu nenastoupily.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu:
Ženy - 10 km klasicky:
1. Björgenová (Nor.) 27:39,3 min., 2. Kowalczyková (Pol.) -4,1, 3. Saarinenová (Fin.) -9,7, 4. Johaugová (Nor.) -23,7, 5. Lahteenmakiová -23,9, 6. Muranenová (Fin.) -26,8, 7. Longaová (It.) -28,9, 8. Niskanenová (Fin.) -49,7, 9. Skofterudová -1:00,9, 10. Steiraová (obě Nor.) -1:03,6.

Reklama

Související témata: